Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un timbru imprimat de poșta din Macedonia de Nord care prezenta o hartă a Croaţiei pro-naziste a fost anulat

www.politico.eu
Macedonia de Nord

Poşta din Macedonia de Nord a prezentat sâmbătă scuze şi a anulat un timbru care fusese imprimat cu o hartă geografică a Croaţiei pro-naziste, emisiune filatelică denunţată imediat de Serbia drept o "provocare ostilă", relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Timbrul, imprimat în 6.000 de exemplare, a fost prezentat sâmbătă, cu prilejul Zilei Europe, în semn de "gratitudine faţă de preşedinţia croată a UE, pentru ajutorul şi sprijinul Croaţiei" pentru Macedonia de Nord, a explicat Poşta macedoneană într-un comunicat.

Citește și: SURSE - Au venit rezultatele testelor pentru coronavirus ale lui Marcel Ciolacu

Pe acest timbru apare piaţa Sfântul Marcu, din Zagreb, în care se află guvernul şi parlamentul croat, precum şi un drapel al Croaţiei cu forma hărţii geografice a Statului independent croat (NDH), aliat al Germaniei naziste în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

"Poşta din Macedonia îşi exprimă regretul pentru această eroare involuntară şi omisiunile tehnice în publicarea acestui timbru care face parte din seria 'Macedonia în UE' ", se menţionează în comunicat.

Cele 6.000 de timbre au fost "imediat retrase (...) şi anulate", potrivit aceleiaşi surse.

Responsabilul biroului de filatelie al Poştei a fost demis din funcţie, la fel ca şi membrii unui consiliu însărcinat cu editarea timbrelor, a mai precizat sursa citată.

Într-o notă remisă ambasadorului Macedoniei de Nord la Belgrad, Serbia a exprimat "cele mai vii proteste" şi a cerut condamnarea imprimării acestui timbru de către guvernul mecedonean.

Citește și: Ministerul de Interne: În ce condiții vom putea călători în afara localității, după 15 mai

"Aceste tentative de revizionism istoric perturbă grav relaţiile" între cele două ţări, avertizează Ministerul sârb al Afacerilor Externe.

Pentru Belgrad, este vorba despre o "provocare ostilă îndreptată împotriva integrităţii teritoriale şi suveranităţii" Serbiei, precum şi despre o "insultă" adusă poporului sârb.

Sute de mii de romi, sârbi, evrei şi croaţi antifascişti au fost exterminaţi de NDH, relatează AFP. Acest "stat" efemer a înglobat întreaga Bosnie, precum şi o parte din Serbia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.