Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un total de 71 de soldaţi azeri au fost ucişi în ultimele confruntări cu Armenia

Operation World
Armenia

Un total de 71 de soldaţi azeri au fost ucişi în ultimele confruntări cu Armenia, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Baku, citat de DPA.

Armenia a raport anterior 105 victime de partea sa.

Azerbaidjanul, care este condus de un regim autoritar, a lansat un atac asupra Armeniei la începutul acestei săptămâni, invocând o tentativă de sabotaj armeană, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, observatorii presupun că Baku încearcă să profite de faptul că Rusia, aliat şi protector al Armeniei, este preocupată cu războiul ei din Ucraina.

Potrivit Armeniei, o încetare a focului este în vigoare de miercuri seară.

Armenia şi Azerbaidjanul sunt blocate de decenii într-o dispută asupra regiunii Nagorno-Karabah, istoric populată majoritar de armeni dar care făcea legal parte din Azerbaidjan sub conducerea sovietică.

Cu toate acestea, izbucnirea luptelor din această săptămână nu a fost centrată pe Nagorno-Karabah, ci în zone din Armenia propriu-zisă, potrivit unor surse.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, regiunea Nagorno-Karabah, susţinută de Erevan, şi-a proclamat independenţa faţă de Azerbaidjan, numindu-se Republica Arţah, ceea ce a declanşat un război de trei ani.

Războiul s-a încheiat în 1994, cu Armenia învingătoare, iar Nagorno-Karabah a fost timp de un sfert de secol sub control efectiv armean, deşi statutul său nu a fost niciodată recunoscut la nivel internaţional.

După decenii de impas, Azerbaidjanul a recucerit brusc mari părţi din Nagorno-Karabah într-o campanie militară din 2020, forţând Armenia să facă concesii teritoriale majore. Acestea au inclus o prevedere ce limitează accesul armenilor în regiune la un singur coridor de siguranţă monitorizat de forţele de menţinere a păcii ruse, aminteşte DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.