Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tribunal peruan dispune ca fostul preşedinte Alberto Fujimori să fie judecat din nou

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Un tribunal peruan a dispus ca fostul preşedinte Alberto Fujimori (1990-2000), în vârstă de 79 de ani, graţiat recent, să fie judecat din nou în legătură cu uciderea a şase ţărani în 1992, au anunţat autorităţile judiciare, scrie AFP, conform news.ro.

În acest dosar, ”dreptul la graţiere din motive umanitare al fostului preşedinte Alberto Fujimori nu se aplică”, au anunţat luni autorităţile judiciare într-un masaj postat pe Twitter.

Fostul şef de stat, care ispăşea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii şi corupţie, a fost graţiat pe 24 decembrie din motive de sănătate.

Parchetul a dispus ca el să fie judecat împreună cu alte 23 de persoane, între care foste elemente ale unei grupări paramilitare şi din cadrul armatei.

La 29 ianuarie 1992, într-o perioadă în care Guvernul Fujimori ducea o mare ofensivă contra mişcării de gherilă Calea Luminoasă, membri ai Grupului Colina, alcătuit din militari, au răpit şi asasinat şase locuitori ai satului Pativilca, situat la nord de Lima.

Operaţiunea a fost efectuată de ”escadroane ale morţii”, trimise de autorităţile peruane împotriva mişcării maoiste de gherilă.

Procurorii cer ca Alberto Fujimori - acuzat de răpiri, crime şi asociere de răufăctori - să fie condamnat la 25 de ani de închisoare.

Avocatul fostului preşedinte, Miguel Pérez, a declarat pentru postul de televiziune RPP că l-a informat pe clientul său. ”Este perfect calm”, a dat el asigurări.

”Acum,. din punct de vedere legal, este posibil un apel, în vederea obţinerii unei hotărâri definitive în a doua instanţă” cu privire la ţinerea sau nu a unui proces care să-l includă pe Alberto Fujimori, a declarat avocatul, care a propus ca fostul şef de stat să compară ca simplu ”martor”, ceea ce tribunalul a refuzat.

Hotărârea preşedintelui Pedro Pablo Kuczynski de a-l graţia pe Alberto Fujimori a provocat o polemică şi manifestaţii.

Kuczynski este acuzat că a negociat politic această măsură, în schimbul rămânerii sale la putere cu susţinerea mişcării politice fondate de către Fujimori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.