Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tribunal turc a eliberat un austriac arestat în septembrie sub acuzația de apartenență la un grup terorist

jang
turcia, arest

Un tribunal turc a ordonat luni eliberarea unui austriac reţinut din septembrie şi acuzat de apartenenţă la un grup "terorist", a anunţat avocatul său, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis, MĂRTURISIRI UNICE - Cum a trăit președintele Revoluția de la 1989: Eu cred că a fost multă dezinformare

Max Zirngast, student şi jurnalist apropiat extremei stângi, a fost arestat de către autorităţile turce după ce a semnat articole considerate ostile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Avocatul inculpatului, Tamer Dogan, a declarat pentru AFP că clientul său, reţinut în regiunea Ankara, va fi eliberat în următoarele ore, după ce instanţa a decis să-l elibereze sub control judiciar.

Potrivit cotidianului Hürriyet, Zirngast, 29 de ani, a fost acuzat oficial de ''apartenenţă la o organizaţie teroristă'' şi ar urma să fie judecat, dar nicio dată nu a fost anunţată pentru procesul său.

Şefa diplomaţiei austriece Karin Kneissel a salutat într-un mesaj postat pe Twitter iminenta eliberarea a lui Zirngast şi a cerut ''o încheiere rapidă a procesului penal'' în acest caz.

La 12 decembrie, cancelarul austriac Sebastian Kurz a cerut eliberarea lui Max Zirngast.

"Dorim o procedură care să fie în conformitate cu statul de drept şi aceasta înseamnă, după părerea mea, o eliberare imediată", a declarat Kurz presei la Viena.

''Există în Turcia prea mulţi oameni încarceraţi în mod greşit'' şi este ''inacceptabil'', a subliniat cancelarul, a cărui ţară deţine până la sfârşitul lunii preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.

Stabilit în Turcia timp de trei ani şi colaborând cu mai multe publicaţii internaţionale, între care revista de extrema stânga de limba germană Re:volt magazine, Max Zirngast a fost arestat pe 11 septembrie la Ankara.

Într-un articol publicat luna trecută de Washington Post, Zirngast a indicat că a fost interogat în principal în legătură cu un articol apărut în revista americană de stânga Jacobin, în care el l-ar fi ''insultat'', potrivit anchetatorilor, pe preşedintele Erdogan, atitudine considerată o infracţiune în Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.