Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tricolor vechi de aproape 150 de ani, adus la mormântul lui Avram Iancu

agerpres.ro
steag tricolor vechi 150 de ani

Unul dintre cele mai vechi steaguri tricolore din Transilvania, datat în anul 1869, a fost adus duminică, în premieră, la mormântul lui Avram Iancu din cimitirul de la Țebea, unde a fost marcată împlinirea a 145 de ani de la moartea celui pe care localnicii îl numesc "Crăișorul Moților".

"Este un steag foarte vechi, noi spunem că este cel mai vechi din Transilvania. A fost cercetat, autentificat și restaurat de Muzeul Astra din Sibiu și Muzeul Național de Istorie", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Ribița, Ioan Faur, cel care a adus acest drapel la Serbările Naționale de la Țebea.

Potrivit acestuia, steagul a fost descoperit întâmplător în anul 2004, în turla bisericii din comuna Ribița, de istoricul Ioachim Lazăr.

"Steagul se afla în turnul bisericii și a fost găsit în urma unor cercetări efectuate de către istoricul Ioachim Lazăr, în timp ce căuta materiale pentru o monografie a comunei Ribița. Primăria a reluat acest steag și l-a restaurat. Intenția noastră este să-l prezentăm la Casa memorială Crișan", a explicat primarul Ioan Faur.

Potrivit acestuia, dată fiind importanța sa istorică, steagul este păstrat într-un loc ce rămâne, cel puțin deocamdată, secret, până la momentul în care acesta va putea fi expus în condiții sigure.

Câteva mii de oameni au participat duminică la Serbările Naționale de la Țebea, în județul Hunedoara, manifestări organizate anual în memoria lui Avram Iancu.

Citeşte şi: Accident teribil lângă Viena: 5 ROMÂNI au decedat, iar alți 2 sunt în stare gravă - FOTO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.