Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un vaccin împotriva malariei a fost autorizat pentru copiii din Burkina Faso

eastweststream.com
vaccin Variola

Utilizarea vaccinului antimalaric R21/Matrix-M a fost autorizat pentru copiii cu vârste cuprinse între cinci şi 36 de luni din Burkina Faso, un stat în care malaria reprezintă prima cauză de mortalitate infantilă şi care a devenit astfel cea de-a treia ţară africană ce a aprobat lansarea pe piaţă a acestui ser, informează AFP.

"Vaccinul antimalaric R21/Matrix-M a fost omologat pentru utilizare în Burkina Faso de Agenţia naţională de reglementare farmaceutică (ANRP) din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Igienei Publice", a anunţat marţi într-un comunicat Unitatea de cercetări clinice din Nanoro (URCN), unde au fost efectuate testele clinice, potrivit Agerpres.

"În urma primelor rezultate despre siguranţa şi eficienţa acestui vaccin, obţinute în 2021 de echipa de la URCN, eram optimişti în legătură cu viitoarea sa omologare şi suntem foarte bucuroşi să vedem că acest lucru s-a întâmplat astăzi", a declarat ministrul Sănătăţii din această ţară, Robert Kargougou, citat în comunicat.

În Burkina Faso, copiii cu vârste cuprinse între cinci şi 36 de luni reprezintă grupa de vârstă cu cel mai mare risc de deces asociat cu malaria.

"Acest vaccin va fi un nou instrument extrem de important, care va contribui la accelerarea programului de eradicare a malariei în Burkina Faso", a spus Robert Kargougou, reamintind că "malaria este una dintre principalele cauze de mortalitate infantilă" din această ţară africană.

Coordonatorul testelor medicale, profesorul Halidou Tinto, a salutat o decizie "istorică, ce va contribui la salvarea a milioane de vieţi".

Decizia privind omologarea vaccinului a avut la bază rezultatele studiilor de fază 2 şi 3 realizate de URCN şi care au vizat aproximativ 5.000 de copii, majoritar în Burkina Faso, în timp ce alte studii au fost efectuate în Kenya, Mali şi Tanzania.

După Ghana şi Nigeria, Burkina Faso a devenit cea de-a treia ţară din Africa subsahariană care a omologat noul vaccin, produs şi comercializat de Serum Institute of India (SII), care beneficiază de o capacitate de producţie anuală de peste 200 de milioane de doze.

În 2021, Burkina Faso a înregistrat peste 12 milioane de cazuri de malarie, din care 4.355 au provocat decese, potrivit buletinului epidemiologic publicat de Ministerul Sănătăţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.