Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un veteran al politicii turce, mare rival al lui Erdogan, a înființat un partid politic

tmgrup.com.tr
Muharrem Ince

Candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din 2018 împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a lansat marţi un nou partid, remodelând peisajul politic la doi ani distanţă de un nou termen electoral, relatează France Presse. "Vom transforma Turcia", a declarat Muharrem Ince (56 de ani) la lansarea partidului său Memleket (Patria) la Ankara.

El formulând critici virulente împotriva puterii lui Erdogan, dar şi - fără a o numi - formaţiunii politice pe care el a părăsit-o, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat).

"Opoziţia noastră este totală faţă de această ordine bazată pe jafuri (...). Puterea nu ar putea oferi o soluţie la nicio problemă a ţării", a adăugat el.

Subliniind că "nu se teme" să pună accentul pe laicitate, el a promis de asemenea că se va întoarce, dacă va fi ales, la o politică externă "realistă", considerând că actuala diplomaţie turcă, adesea belicoasă, a fost "deviată de la axa sa".

În calitate de candidat al CHP, Ince a obţinut 30,64% din voturi la alegerile prezidenţiale din 2018, câştigate de Erdogan cu un scor de 52,59%. Următoarele alegeri generale sunt programate în 2023.

Veteran al politicii, cu discurs şi carismă uneori comparate cu cele ale preşedintelui turc, Ince a reuşit să adune mulţimi în timpul mitingurilor sale electorale din 2018.

Dar mulţi alegători au sentimente ostile faţă de el după ce şi-a recunoscut înfrângerea în noaptea alegerilor printr-un mesaj trimis unui jurnalist în loc să ţină un discurs în faţa susţinătorilor săi.

Reprezentând aripa naţionalistă a CHP, Ince a criticat puternic partidul înainte de a-l părăsi, considerând că nu era condus democratic.

Trei deputaţi care au demisionat la sfârşitul lunii ianuarie din CHP s-au alăturat de asemenea noii sale formaţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.