Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un virus a întors Radioul Național Bulgar în era analogică

BNR
radio bulgaria BNR

Sistemul digital al radioului este oprit în urma unui atac, se transmite cu dificultate. Munca jurnaliştilor este deosebit de complicată.

Sistemul digital al Radioului Național Bulgar (BNR) de gestionare a conținutului și difuzare a fost afectat de un virus, din cauza căruia radioul transmite în prezent în sistem analogic. În primele ore ale zilei de marți, specialiștii în informatică ai Radioului Național Bulgar au descoperit un virus în sistem, care a determinat sistarea acestuia. Milen Mitev, directorul general al BNR, a comentat pentru „Kapital” că acesta este și motivul pentru care încă nu se poate face o analiză a pagubelor, deoarece sistemul rămâne offline, pentru ca virusul să nu se poată răspândi. BNR folosește serviciile sistemului online de gestionare a conținutului și publicare Dalet, relatează Kapital preluat de Rador.

Potrivit lui Milen Mitev, momentan nu se poate spune dacă este vorba de un virus aleatoriu care a intrat în sistemul BNR sau de un atac de hacker. A fost solicitat sprijin de la Ministerul Guvernării Electronice, de unde vin resurse umane și tehnice suplimentare pentru a rezolva problema.

"În momentul de față, BNR funcționează normal, dar cu dificultăți. În prezent, toate canalele transmit. În următoarele zile vom reporni sistemul pentru a-l putea diagnostica și a evalua pagubele", a comentat Mitev.

Cu 20 de ani în urmă

Tabloul făcut de jurnaliştii din BNR, cu care ziarul „Kapital” a stat de vorbă, sună și mai apocaliptic. Potrivit celor care lucrează la BNR, întregul sistem digital Dalet cu care lucrează instituția este offline și se lucrează semi-analogic, sau mai bine zis așa cum se lucra în insituție acum 20 de ani. E-mailurile jurnaliştilor sunt, de asemenea, virusate, iar totul se face offline - inclusiv scrierea de scenarii pentru emisiuni, care în prezent se face de mână.

Dalet este un sistem de administrare a conținutului în care jurnaliștii și personalul tehnic editează, publică și difuzează. Jurnaliștii atrag atenția și asupra faptului că în prezent nu există fișiere de sunet și interviuri pe site-ul BNR, deoarece fără Dalet nu există jurnal on-air, adică înregistrarea întregului program. Prin lege, BNR este obligat să-și păstreaze emisiunile cel puțin trei luni de la difuzare.

Muzica este redată de pe discuri. Sunetele de la evenimente trec printr-un singur studio, unde sunt editate și de acolo sunt transmise în eter prin intermediul stickurilor USB. Aceasta este singura activitate care trece prin stickuri, pentru a minimiza riscul de virusare.

Arhiva este vie și neafectată, dar încă nu există o explicație

Una dintre îngrijorările jurnaliştilor este soarta arhivei BNR. Potrivit lui Anton Mitov, directorul fondului de arhivă al insituției, arhiva nu este deteriorată, deoarece radioul folosește un sistem suplimentar de arhivă de rezervă. "Interviurile, muzica, concertele - totul este acolo. Fondul de aur este în regulă", a comentat Mitov pentru "Kapital".

În afara problemelor legate de fluxul de lucru, jurnaliștilor nu li s-a oferit o explicație oficială despre cauzele problemei, ci doar îndrumări tehnice. Întrebat dacă este posibil ca acesta să fie un atac ransomware (un virus care necesită plata unei răscumpărări), Milen Mitev a spus că deocamdată nu au nicio cerere de răscumpărare. Acest lucru elimină în mare măsură posibilitatea apariției unui ransomware, deoarece cererile de răscumpărare prin virusuri sunt încorporate în programul propriu-zis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.