Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Una din insulele Japoniei, Esanbe Hanakita Kojima, a dispărut

South China Morning Post

Una dintre micile insule ale Japoniei, care se numea Esanbe Hanakita Kojima şi era nelocuită, a dispărut, iar specialiştii sunt de părere că a fost erodată de vânturi şi gheţurile care se formează anual, în timpul iernii, în Marea Ohotsk, potrivit globalnews.ca, informează Mediafax.

Dispariţia insuliţei nu a fost remarcată de locuitorii din Sarufutsu, un sat situat la numai 500 de metri depărtare, pe insula vecină mai mare Hokkaido.

Esanbe era una dintre cele 158 de insule nelocuite ce au primit nume, în 2014, de la guvernul japonez, care dorea să facă astfel clarificări asupra graniţelor sale, având în vedere disputele cu China privind insulele Senkaku (Diaoyu).

Esanbe Hanakita Kojima este situată în Teritoriile de Nord, subiectul unei alte celebre dispute - a insulelor Kurile -, cu Rusia. Insulele au fost confiscate de sovietici la câteva zile după ce s-a încheiat Războiul din Pacific.

Localnicii au fost alertaţi privind dispariţia insulei în luna septembrie, după ce scriitorul Hiroshi Shimizu a vizitat Sarufutsu pentru a scrie un volum despre "insulele ascunse" ale Japoniei. Acesta a anunţat asociaţia pescarilor din zonă, care au căutat insula, fără succes.

Pescarii mai bătrâni spun că au văzut insula cu multe decenii în urmă, dar au evitat-o pentru că sistemele de navigaţie au arătat în mod greşit că zona era parte dintr-un recif.

Paza de coastă a indicat că cel mai recent insula a fost monitorizată în 1987 şi atunci era înaltă de doar 1,4 metri. Autorităţile trebuie să studieze zona pentru a afla care a fost soarta insulei, iar, dacă a dispărut complet, apele teritoriale ale Japoniei se vor micşora cu o jumătate de kilometru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.