Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unanimitate pentru Putin - Duma de Stat a aprobat în prima lectură propunerea de revizuire a Constituţiei

Vladimir Putin

Duma de stat aprobat joi cu unanimitate de voturi şi după mai puţin de două ore de dezbateri toate propunerile pentru revizuirea Constituţiei pe care preşedintele Vladimir Putin le-a dezvăluit cu doar trei zile înainte, informează AFP potrivit Agerpres.

"Am dat dovadă de o puternică unitate", a declarat Viaceslav Volodin, preşedintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Duma de Stat.

Cei 432 de deputaţi prezenţi au votat pentru revizuirea Constituţiei, detaliată luni de Kremlin într-un document de 21 de pagini.

Volodin a anunţat apoi că examinarea în a doua lectură va avea loc la 11 februarie, în timp ce mai mulţi responsabili ruşi au declarat că vizează adoptarea definitivă la primăvară a acestei reforme, prima pentru Constituţia adoptată în 1993, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Preşedintele rus a surprins întreaga lume la 15 ianuarie cu această revizuire a Constituţiei, devenită, potrivit lui, necesară din dorinţa pentru schimbare a ruşilor, revizuire ce alimentează de asemenea speculaţiile în legătură cu viitorul politic al lui Vladimir Putin după încheierea mandatului său actual, în 2024.

De atunci, schimbările s-au succedat cu o viteză neobişnuită în rutina politică rusă: premierul Dmitri Medvedev a demisionat, fiind imediat înlocuit cu un înalt funcţionar necunoscut marelui public, Mihail Mişustin, care a numit marţi noul său cabinet.

Amendamentele constituţionale propun transferarea anumitor prerogative către Parlament, cum este cea de a-l alege pe premier. Ele întăresc de asemenea rolul unui organ până atunci consultativ, Consiliul de Stat, alimentând speculaţiile conform cărora acesta s-ar putea plasa în centrul regimului.

O altă schimbare, judecătorii, parlamentarii şi responsabilii politici de nivel federal vor avea interdicţia de a avea cetăţenie străină sau un permis de şedere într-o altă ţară. Textul întăreşte de asemenea unele puteri ale preşedintelui, care va putea de exemplu să refuze să semneze o lege adoptată de două treimi dintre deputaţi.

În opinia mai multor analişti, Vladimir Putin pregăteşte prin această reformă perioada de după 2024, când se încheie mandatul său, lăsându-şi maximum de căi deschise pentru a-şi menţine influenţa într-o ţară pe care o conduce de 20 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.