DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

UNBR, avertisment în plină stare de urgență: Verificați avocații de la care cereți consultanță! Posibile tentative de fraudă

avocati

Uniunea Națională a Barourilor din România atenționează persoanele care cer online servicii de consultanță juridică să verifice dacă avocații cărora li se adresează sunt înscriși în tabloul avocaților.

Potrivit UNBR, oamenii sunt atenționați să verifice pe site-ul www.unbr.ro dacă persoanele de la care solicită servicii de consultanță juridică sunt înscrise în tabloul avocaților

„În contextul actual, în care anumite drepturi ale cetățenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi și complexe, dar și un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă. Având în vedere că în perioada stării de urgență profesioniștii sunt obligați prin lege să comunice cu clienții aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor este mai greu de verificat, sunt promovate tot mai frecvent oferte de consultanță juridică online venite din partea unor neavocați”, susține Uniunea Națională a Barourilor din România.

Politologul Cristian Pîrvulescu, avertisment în plină criză: 'Nu vom mai fi în aceeași lume'. Ce se va schimba în plan politic. Cine are de câștigat

Uniunea avertizează că va avea „toleranță zero” față de cei care practică fără drept profesia de avocat, prin oferta de consultanță juridică promovată în special în mediul online.

„Conform legii, consultanța juridică este domeniu rezervat avocaților, prin formele de exercitare a profesiei așa cum sunt definite de Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Nicio societate comercială sau persoană fizică autorizată nu are dreptul să factureze consultanța juridică, chiar dacă pretinde că provine de la un jurist. O serie de societăți comerciale fără drept de a furniza consultanță juridică încearcă să profite de această situație, în care oamenii sunt obligați să comunice aproape exclusiv prin mijloace electronice, și să racoleze clientelă oferind și consultanță juridică pe lângă alte servicii. Au apărut foarte multe domenii online de consultanță juridică, înregistrate pe persoană fizică, astfel încât deținătorul acestor site-uri să nu poată fi identificat în registrele de evidență a numelor de domenii, întrucât datele personale sunt protejate de Regulamentul general privind protecția datelor. Unele dintre aceste site-uri poartă nume de domeniu de natură să inducă în eroare deoarece folosesc termeni precum `juridic`, `legal`, `drept` uneori chiar `avocat`”, susține UNBR.

UNBR avertizează firmele care practică consultanță juridică în mod ilegal să-și retragă imediat oferta de consultanță juridică: „Continuarea unor asemenea activități constituie infracțiune și se pedepsește potrivit legii penale. UNBR va începe imediat o amplă campanie de identificare a acestor firme și va uza de toate instrumentele legale pentru aplicarea sancțiunilor penale și civile, inclusiv radierea numelor de domenii care induc publicul în eroare cu privire la natura serviciilor oferite”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.