DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

UNCJR: 'Guvernul pune în pericol protecția copiilor, bărânilor și a persoanelor cu handicap'

guvern

Sumele alocate de Guvernul României pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap și a căminelor pentru persoane vârstnice sunt insuficiente și vor duce la colapsul acestui sistem în primele 3-5 luni ale anului. Deși în luna decembrie 2019, reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene dinRomânia au solicitat, la dezbaterile pe proiectul de buget, suportarea de către Guvernul României a 90% din cheltuielile Direcțiilor de Asistență Socială și Protecție a Copilului,urmând ca diferența să fie alocată de Consiliile Județene, o dată cu repartizarea bugetelor, consiliile județene au constatat cu stupoare că sumele alocate de Guvern sunt insuficiente și vor duce la intrarea în colaps a acestui sistem în care sunt protejați copiii orfani, bătrânii sau persoanele cu handicap. Din păcate, banii alocați la acest capitol de către Guvernul României asigură funcționarea, la nivel minim, a instituțiilor între 3-5 luni, iar prima rectificare bugetară care ar putearemedia această situație nu va fi mai devreme de vara anului 2020. Întrebarea legitimă a președinților de consilii județene din România este ”ce vom face pentru copiii și persoanele cu dizabilități pe care îi avem în grijă sau cu asistenții maternali care îi ocrotesc pe copii”.

Citește și: Fosta șefă TAROM, anchetată! Ce ar fi făcut cu banii pe care îi primea de la companie

Cel mai probabil, Guvernul României a dorit să saboteze activitatea consiliilor județene care, în acest moment, vor fi nevoite să redistribuie banii alocați pentru dezvoltarea județului, respectiv investiții în infrastructură, sănătate etc către zona de protecție socială. Iată, așadar, că după ce a refuzat să mărească alocația copiilor, după promulgarea legii decătre Președintele României, Guvernul arată, încă o dată, că nu este preocupat nici desistemul de protecţie socială din România prin decizia de a nu aloca banii necesari ocrotirii copiilor din centrele sociale care, în acest fel, vor intra în colaps. Pe de altă parte nu este de ignorat nici faptul că, deși la negocieri și-a luat angajamentul sărespecte proporția 90% finanțare guvernamentală, 10% finanțare de la consiliile județene, Guvernul României nu și-a respectat acest angajament.

Pe această cale, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) solicită Guvernului României să aloce sumele necesare funcționării sistemului de protecție socială din Fondul de Rezervă al Guvernului, singura soluție legală prin care acest sistem nu va intra în colaps, iar copiii din centrele de protecție și persoanele cu handicap nu vor avea desuferit. Biroul de Presă al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.