Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unde ești, camarade?

ABC News
protest Viena politie

M-a intrigat la protestele din Europa un amănunt. Când un manifestant este arestat de polițiști, restul protestatarilor se retrag, lăsându-l singur pe cel prins. Se naște un gol în jurul lui, ca o delimitare. Imaginea se repetă ca un stereotip de la Paris la Roma sau Viena.

Deși sunt o masă, cu aceleași nemulțumiri și cu un dușman comun, protestatarii sunt atomizați, fiecare fiind pe pielea lui.

Aici este slăbiciunea majoră a demonstrațiilor.

Unii o să spună că e ceva definitoriu pentru capitalism ca fiecare să fie solo, cu egoismul turat. Au dreptate parțial, cu mențiunea că referirea este valabilă numai la capitalismul de ultimă oră, nu la cel în care sindicatele aveau un cuvânt decisiv în societate, iar partidele erau ideologizate cu adevărat. Până când economicul n-a încălecat total politicul, iar cetățenii au fost transformați în consumatori.

Oamenii sunt lipsiți de solidaritate. Și este adânc implantată ideea de supunere față de autorități, în acest caz polițiștii și jandarmii. Ca și cea a protestelor care trebuie să fie neapărat pașnice, o diversiune a autorității, care a prins. Desigur, ceaiul de mușețel e nimerit la o răceală, dar cu ceai nu schimbi mersul istoriei.

Până n-o să se susțină lupta cu mentalitatea că nimeni nu-i de lăsat în urmă, ca pe front, guvernele o să iasă cumva tot în câștig.

Dacă fiecare protestatar nu-l consideră pe cel care mărșăluiește lângă el camaradul său și că n-are cum să-l lase pe mâna forțelor de represiune, treaba e pe linia eșecului.

un comentariu de Alexandru Petria, scriitor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.