Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unde îşi petrec vacanţa liderii care conduc lumea

obama, merke, putin

În ţara noastră, vacanţa de vară a celor mai importanţi oameni în stat este câteodată subiect de polemici. Acum câteva zile, de exemplu, s-a vorbit destul de mult în presă după ce s-a aflat pe surse că şeful Guvernului s-ar afla într-o croazieră pe un vas de lux. Cum se întâmplă însă în alte părţi? Cât de urmărite sunt vacanţele liderilor politici?

"Dacă se poate, vă rog să nu mă întrebați unde plec în vacanță și cu cine", le-a spus Francois Hollande jurnaliștilor care ar fi vrut să știe toate detaliile. Merge în Franța sau în străinătate, merge cu prietena lui, Julie Gayet sau singur, va sta mult sau puțin? Un singur lucru se știe: Francois Hollande va sta în Franța în timpul vacanței de vară și nu vor trece trei zile fără să dea vești.

În mod normal, orice președinte francez trece vara pe la Fort de Bregancon, pe malul Mediteranei, locul tradițional de vilegiatură al șefilor de stat începând cu miticul Charles de Gaulle.

Despre vacanțele lui Francois Hollande se vorbește oricum mult mai puțin decât despre cele ale lui Nicolas Sarkozy, care parcă intenționat își alegea destinații controversate: fie pe iahtul unui prieten miliardar, fie într-o vilă exagerat de luxoasă în Statele Unite, fie în Mexic, în casa unui miliardar mexican bănuit de spălare de bani.

Ce fac alți șefi de stat și de Guvern? David Cameron a fost criticat de exemplu acum două săptămâni pentru că a decis să plece în vacanță în pofida crizei migranţilor. Trei săptămâni stă premierul britanic în concediul pe care îl face o parte în Portugalia, altă parte în Cornwall, în sud-vestul Marii Britanii, două destinații clasice ale liderilor britanici.

Matteo Renzi, președintele Consiliului Italian de miniștri, se va duce lângă Florența, unde a cumpărat acum câțiva ani o vilă de dimensiuni modeste, dar cu o grădină de o mie de metri pătrați.

Pentru familia regală spaniolă, vacanțele nu pot fi vacanțe fără un sejur în Palma de Mallorca, într-un palat pus la dispoziție de Guvernul regional. Interesant este că pentru prima dată a apărut o polemică în legătură cu aceste vacanțe. Guvernul regional e de stânga, susținut de Podemos şi îşi pune întrebări despre costurile vacanţelor regale.

"Rutină", așa am putea defini concediul Angelei Merkel. Pentru al optulea an consecutiv, cancelarul german s-a dus în Tirolul Italian, scrie rfi.ro. Același loc, același hotel de patru stele, aceiași prieteni de fiecare an, aceleași plimbări prin Dolomiți: "Muntele îmi cere o concentrare care îmi permite să nu mă gândesc la politica", mărturisește Merkel.

Barack Obama este de sâmbătă în concediu și are de gând să stea două săptămâni. Împreună cu soția sa, Michelle și cu cele două fete a plecat cel mai probabil în insula cu nume inspirat Martha's Vineyard, unde stau într-o vilă cu șapte camere și nouă săli de baie, după cum scrie presa americană. Ca de obicei în cazul președinților americani, vacanțele lui Obama stârnesc critici. Anul trecut i s-a reproșat că a rămas în concediu, deși America luase foc, în urma tulburărilor de la Ferguson. Analiștii remarcă însă că Obama își ia mai puține vacanțe decât predecesorul sau, George Bush, care își petrecea mult timp în ranch-ul sau din Crawford.

În fine, nu știm încă dacă, unde și când își va lua vacanță Vladimir Putin. În general, președintele rus profită de vară pentru a-și arăta mușchii, cel mai des în Siberia. L-am văzut la vânătoare de urși și tigri, pescuind pești de zeci de kilograme, zburând cu deltaplanul sau la scufundări. Încă nu știm deci ce va face vara aceasta..., asta doar dacă nu se hotărăşte să strice vacanţele altora.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.