Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unde se află cel mai ciudat stat din Europa: are propriul steag, imn și chiar monedă, dar nimeni nu locuiește acolo

omofon.com
liberland

Autoproclamat independent, „Liberland” (Gornja Siga) nu este o zonă recunoscută de nicio țară, dar nimeni nu revendică granițele acestui teritoriu de pe malul Dunării.

În complexitatea Europei, există o multitudine de orașe, regiuni sau micro-state care au propria lor particularitate. Toate în interiorul propriilor granițe, la granița cu alte țări sau dependente de state mai mari. Pe Bătrânul Continent găsim cazuri precum Monaco sau San Marino, independente și recunoscute la nivel internațional.

content-image

Sau Gibraltar și Insulele Feroe, colonii care au totul pentru a fi o țară, dar care sunt controlate de un alt teritoriu. Geopolitica europeană a evoluat de-a lungul anilor, lăsând o diviziune în care nicio zonă nu este izolată de restul.

Cu excepția unei zone considerate „terra nullius” (pământul nimănui), care astăzi este chiar o națiune, dar care nu are niciun proprietar.

Este vorba de Gornja Siga (Liberland” ), o mică parcelă de pământ situată pe valea fluviului Dunărea, între Croația și Serbia. Are aproximativ șapte kilometri pătrați de teritoriu, iar cele două țări cu care se învecinează au „uitat” de ea. Cel puțin, așa pare.

Nici sârbii, nici croații nu au revendicat acest teritoriu ca fiind al lor după Războiul Iugoslav, când mai multe țări au fost fondate pe teritoriul acum dispărut. Nici Ungaria, de asemenea un stat vecin, nu l-a revendicat.

Gornja Siga a creat chiar o dispută internațională în 1947, din cauza poziției sale de-a lungul văii Dunării. Dar, din anii 1990, acest fost teritoriu iugoslav se află în afara oricărui stat. O situație oarecum controversată, deoarece Serbia consideră că bazinul larg al fluviului este granița internațională cu Croația, în timp ce autoritățile din Croația susțin că este granița municipalităților cadastrale situate pe Dunăre

Gornja Siga, care este o mlaștină de pe malul unui râu, nu a fost revendicată de niciunul dintre state.

Liberland, țara autoproclamată pe care nimeni nu o recunoaște: un paradis fiscal în care oamenii nu plătesc impozite

Dar situația a devenit și mai controversată în 2015. Vit Jedlicka, membru al partidului liberal ceh Cetățeni Liberi, s-a autointitulat președintele locului și a ales să păstreze acest teritoriu pentru a fonda „o țară diferită”, unde „toate libertățile sunt trăite și în afara razei de acțiune a forțelor politice”.

În acest teritoriu, pe care l-a numit Liberland, a fost creat motto-ul „trăiește și lasă să trăiască”. Are, de asemenea, propriul steag, imn și chiar monedă, fiind un paradis pentru criptomonede, după cum a explicat Vit Jedlicka în numeroase ocazii.

content-image

În plus, are peste 50 de „reprezentanți” în lume, iar cetățenii săi nu plătesc niciun impozit. În mod ironic, nimeni nu locuiește aici.

Într-adevăr, este un teritoriu care nu este recunoscut la nivel internațional. Doar Somaliland – un teritoriu autoproclamat independent din Africa care, de asemenea, nu este recunoscut de nicio țară – consideră acest teritoriu ca fiind o națiune, scrie omofon.com.

Egiptul, de exemplu, și-a avertizat cetățenii că Liberland este „o înșelătorie pentru cei care își caută un loc de muncă în străinătate”, în timp ce Croația și Serbia, țările limitrofe, consideră că este „o glumă inofensivă care nu trebuie luată în serios”. Chiar și Polonia a mers atât de departe încât a trimis o comisie pentru a verifica dacă poate fi un stat independent. „Nu îndeplinește criteriile pentru a deveni stat”, a fost răspunsul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.