Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNESCO a adoptat o rezoluție CONTROVERSATĂ ce vizează Ierusalimul de Est

ierusalim

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a adoptat în mod oficial, marţi, o rezoluţie controversată cu privire la Ierusalimul de Est, depusă de ţări arabe în numele protecţiei patrimoniului cultural palestinian, dar despre care Israelul susţine că încearcă să nege legătura milenară dintre evrei şi acest oraş sfânt, relatează AFP şi DPA.

Prezentat de Algeria, Egipt, Liban, Maroc, Oman, Qatar şi Sudan, textul a fost aprobat de către cele 58 de state membre ale Consiliului executiv al UNESCO, reunit în sesiune plenară la sediul organizaţiei, la Paris. Rezoluţia a fost adoptată fără să mai existe vreo dezbatere după ce a fost votată în formă de proiect de către o comisie săptămâna trecută, a declarat o purtătoare de cuvânt a organismului ONU.

Citește și: Acesta e CEL MAI IUTE ardei din lume: I-a făcut gaură în gât

Adoptarea sa în comisie joia trecută (cu 24 de voturi pentru, şase împotrivă şi 28 de abţineri), a stârnit un protest în Israel, unde guvernul a anunţat imediat suspendarea cooperării sale cu UNESCO.

După votul decisiv de marţi, palestinienii au salutat rapid rezultatul. "Rezoluţia reaminteşte că Israelul este o putere ocupantă în Ierusalimul de Est şi îi cere să oprească abuzurile", a declarat presei Mounir Anastas, adjunctul ambasadorului la UNESCO.

Citește și: Provincia cu cei mai mulți miliardari își deschide punct de reprezentare în România

"Acesta nu este locul potrivit pentru a rezolva problemele între ţări sau popoare", a replicat ambasadorul Israelului la UNESCO, Carmel Shama-Cohen, estimând că organizaţia ONU pentru pace şi cultură ar trebui să servească mai degrabă la a "construi punţi" între israelieni şi palestinieni.

Guvernul Israelului vede aprobarea proiectului de rezoluţie ca pe o decizie politică ce ignoră istoria şi arheologia.

Citește și: Pe ei îi consideră femeile cei mai frumoși bărbați: Ce trebuie NEAPĂRAT să ai

Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului, este ocupat de Israel din 1967 şi între timp anexat, anexare considerată ilegală de către ONU. Acesta găzduieşte oraşul vechi şi zidurile sale, un sit înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Aici se află ultrasensibila Esplanadă a Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, dar şi cel mai sfânt loc pentru evrei, care îl venerează sub numele de Muntele Templului. Printr-o moştenire istorică, Iordania continuă să administreze esplanada, dar Israelul controlează toate căile de acces.

Chiar dacă proiectul adoptat ''afirmă importanţa Oraşului Vechi al Ierusalimului pentru cele trei religii monoteiste'', clasa politică israeliană este unanim ofensată de formulările incluse în text, care se referă la aceste locuri sfinte în primul rând după numele lor islamice, fiind ignoraţi în mare parte termenii ebraici. Pentru politicienii israelieni această terminologie este de natură să nege legătura dintre evrei şi Muntele Templului.

Citește și: Miri filmați de prieteni când fac sex după nuntă / VIDEO 18+

"A spune că Israelul nu are nici o legătură cu Muntele Templului şi Kotel (Zidul Plângerii) este ca şi cum a-i spune că chinezii nu au nici o legătură cu Marele Zid", a denunţat primul-ministrul Benjamin Netanyahu săptămâna trecută.

Directoarea UNESCO, Irina Bokova, a încercat săptămâna trecută să minimalizeze rezoluţia, spunând că "patrimoniul Ierusalimului este indivizibil" şi că "fiecare comunitate are dreptul la recunoaşterea explicită a istoriei şi a legăturilor sale cu oraşul". "Negarea, abandonarea sau ştergerea tradiţiilor evreieşti, creştine sau musulmane subminează integritatea sitului", a afirmat ea, potrivit AFP citată de agerpres.ro.

Citește și: Știai? Ce se întâmplă cu părțile intime ale femeii când face sex

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.