Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria a fost condamnată la CEDO: S-a încălcat libertatea de expresie a unor parlamentari

CEDO

Un parlamentar poate fi sancţionat dacă perturbă activitatea legislativă, însă trebuie să poată să conteste penalizarea, a precizat marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), condamnând Ungaria pentru că a încălcat libertatea de expresie a unor aleşi din opoziţie, relatează France Presse. Această condamnare definitivă, pronunţată în unanimitate de Marea Cameră, instanţa supremă a CEDO, vizează şapte parlamentari membri ai două mici partide de opoziţie, care se opun formaţiunii de guvernământ FIDESZ, condusă de premierul Viktor Orban, conform Agerpres.

 

Unii dintre respectivii parlamentari au afişat pancarte prin care acuzau FIDESZ că "fură, trişează şi minte" şi că a cedat "mafiei naţionale a tutunului" în timpul adoptării unor legi privind vânzările de tutun.

 

Ceilalţi au depus o mică roabă cu pământ în faţa lui Viktor Orban şi au afişat o pancartă prin care criticau adoptarea unei legi agricole controversate.

 

Parlamentarii au fost condamnaţi la plata unor amenzi între 170 şi 600 de euro.

 

În septembrie 2014, CEDO a precizat că libertatea lor de expresie a fost încălcată de autorităţile ungare, însă Ungaria a cerut reexaminarea cazului în faţa Marii Camere.

 

Aceasta a considerat că un Parlament "poate reacţiona atunci când membri ai săi au un comportament perturbator care împiedică funcţionarea normală a organului legislativ".

 

"Exerciţiul libertăţii de expresie în cadrul Parlamentului trebuie uneori să cedeze în faţa intereselor legitime care sunt protecţia bunei ordini în desfăşurarea activităţilor parlamentare şi protecţia drepturilor celorlalţi parlamentari", a precizat CEDO.

 

În acelaşi timp, "autonomia parlamentară nu trebuie deturnată pentru a limita libertatea de expresie a parlamentarilor, care se află în centrul dezbaterii politice într-o democraţie", a subliniat CEDO.

 

Potrivit CEDO, la momentul faptelor, procedura parlamentară nu le oferea deputaţilor vizaţi "garanţiile procedurale elementare" pentru a contesta măsurile disciplinare luate împotriva lor.

 

Legislaţia ungară e evoluat totuşi între timp, a subliniat CEDO. O modificare a legii privind Parlamentul, intrată în vigoare în 2014, permite totuşi oricărui parlamentar sancţionat cu amendă să înainteze un recurs şi să îşi prezinte argumentele în faţa unei comisii parlamentare.

 

CEDO a decis că Budapesta trebuie să le plătească reclamanţilor valoarea amenzilor pe care aceştia au fost nevoiţi să le achite.

 

Decizia CEDO este definitivă şi nu poate fi atacată prin apel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.