Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria, Austria și Serbia vor face bloc comun împotriva migrației din Balcani. Se pregătesc planuri pentru respingerea valului migrator

redd.it
balcani albania muntenegru serbia kosovo croatia bosnia

Cancelarul austriac şi premierul ungar Viktor Orbán vor discuta despre migraţia ilegală în cadrul unui summit care va avea loc miercuri, la Belgrad, la invitaţia preşedintelui Serbiei. Potrivit premierului ungar, ar fi mai oportun să se împingă linia de apărare mai la sud de actualele frontiere dintre Ungaria şi Serbia, respectiv dintre Ungaria şi Croaţia, iar cei aflaţi aici în condiţii ilegale ar trebui retrimişi şi cererile de azil ar putea fi depuse în hotspot-urile amenajate în afara teritoriului Uniunii Europene.

Viktor Orbán va participa, miercuri, la Belgrad, la cel de-al doilea summit tripartit Ungaria-Serbia-Austria, a precizat, marţi, şeful Biroului de Presă al premierului ungar, Bertalan Havasi, pentru Agenţia de Presă MTI. Presa sârbă a informat, referindu-se la Biroul președintelui Aleksandar Vucic, că după încheierea summit-ului, premierul Viktor Orbán, cancelarul austriac, Karl Nehammaer, şi preşedintele Serbiei vor susţine o conferinţă de presă. Primul summit tripartit ungaro-austro-sârb a avut loc pe 3 octombrie, la Budapesta, iar subiectul central al discuțiilor a fost lupta comună împotriva migrației ilegale, a amintit Bertalan Havasi.

La începutul lunii trecute, la Budapesta, au avut loc consultări, tot cu participarea cancelarului austriac Karl Nehammer, a președintelui sârb Aleksandar Vucsic și a premierului ungar Viktor Orbán. La acest summit cancelarul Nehammer a precizat că Austria a aprobat deja în acest an 70 de cereri de azil şi acordă protecţie temporară pentru 80 de cetăţeni veniţi din Ucraina, abordând cu prioritate politica de migraţie şi apreciază că şi alte ţări participă la efortul depus pentru protejarea graniţelor.

Viktor Orbán a subliniat că ar fi mai oportun să se împingă linia de apărare mai la sud de actualele frontiere dintre Ungaria şi Serbia, respectiv dintre Ungaria şi Croaţia, iar cei aflaţi aici în condiţii ilegale ar trebui retrimişi şi cererile de azil ar putea fi depuse în hotspot-urile amenajate în afara teritoriului Uniunii Europene.

În acest sens, președintele Vucic a subliniat că Serbia nu sprijină înființarea unor hotspot-uri, şi şi-a exprimat, totodată, îngrijorările sale din cauză că rezultatele gestionării migrației obținute în ultimii zece ani vor fi puse în pericol ca urmare a regrupării resurselor preconizate în urma actualei crize energetice severe. Preşedintele Serbiei a considerat, de asemenea, că revizuirea politicii sârbe în materie de vize este o propunere demnă de acceptat.

Părţile au fost de acord atunci că în vederea clarificării detaliilor vor organiza o nouă consultare tripartită, la Belgrad, care a avut loc deja pe 6 octombrie cu participarea ministrului austriac de interne, Gerhard Karner, ministrului ungar de externe, Péter Szijjártó, şi ministrului sârb de interne, Aleksandar Vulin. Cei trei oficiali au stabilit că vor consolida în comun apărarea graniței între Serbia şi Macedonia de Nord, iar ministrul sârb de interne a promis că Serbia va spori prezența poliției pentru a proteja granița.

La summit-ul de miercuri sunt aşteptate noi decizii concrete în vederea stopării migraţiei ilegale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.