Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria cedează - NATO are un nou membru după votul din Parlamentul de la Budapesta

budapesta

Parlamentul Ungariei a aprobat luni un proiect de lege care permite Suediei să adere la NATO, deschizând în sfârșit calea pentru ca țara nordică să se alăture alianței occidentale de apărare, în timp ce războiul face ravagii în Ucraina, scrie Reuters, notează Mediafax.

Ungaria a fost ultima dintre cei 31 de membri ai alianței care a ratificat aderarea Suediei, după luni de zile de tergiversări ale partidului de guvernământ Fidesz în această privință.

Rezultatul votului a fost 188 de voturi „pentru” și 6 „împotrivă”. În parlamentul maghiar sunt 199 de deputați.

În timp ce Finlanda a devenit membră a NATO anul trecut, Suedia a fost lăsată să aștepte, deoarece Turcia și Ungaria, care au relații mai bune cu Rusia decât alți membri ai alianței conduse de SUA, au ridicat obiecții.

 

Precedentul Turcia

Turcia a refuzat să ratifice aderarea Suediei, cerând măsuri mai dure împotriva militanților din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), despre care a spus că și-au făcut un cămin în Suedia.

Suedia și-a modificat legislația și a relaxat normele privind vânzările de arme pentru a liniști Turcia. Președintele Tayyip Erdogan a legat, de asemenea, ratificarea de aprobarea de către SUA a vânzărilor de avioane de luptă F-16 către Turcia, Ankara așteptând acum ca Statele Unite să depună eforturi pentru a obține aprobarea Congresului SUA.

 

Tergiversarea Ungariei

Tergiversarea Ungariei a fost mai puțin clară, Budapesta exprimându-și mai degrabă furia față de criticile suedeze privind direcția de dezvoltare democratică sub conducerea premierului naționalist Viktor Orban, decât față de cerințe concrete.

Prin semnătura Turciei, Ungaria a rămas ultima rezervă, iar Orban se confruntă cu presiuni din partea aliaților NATO.

Aderarea Suediei, care nu a mai fost în război din 1814, și a Finlandei este cea mai semnificativă extindere a alianței de la mutarea sa în Europa de Est în anii 1990.

Ungaria era ultima țară care ținea Suedia în afara alianței după ce Turcia lui Erdogan a fost de acord cu aderarea Suediei la NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.