Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria cere autonomia teritorială a Transcarpatiei pentru un acord favorabil de intrare în NATO a Ucrainei

OrtodoxINFO
Transcarpatia

Aderarea Ucrainei la NATO fără riscul unui conflict la scară largă este posibilă numai dacă un astfel de pas este aprobat sub forma unui acord de către Federația Rusă, a declarat pentru publicația rusă Izvestia vicepreședintele Parlamentului maghiar Dora Duro. Potrivit acesteia, dacă autoritățile ucrainene ar acorda autonomie teritorială regiunii transcarpatice și altor regiuni, acest lucru ar putea fi „un pas în direcția cea bună".

Cu toate acestea, la Budapesta nu sunt deloc dornici să vadă Ucraina în rândurile țărilor alianței nord-atlantice - invocând în special situația etnicilor maghiari care trăiesc în Transcarpatia. Rusia a reamintit că împiedicarea integrării Kievului în NATO este unul dintre obiectivele „operațiunii speciale” -  cum numește Moscova invazia în Ucraina.

Dora Duro: „Aderarea Ucrainei este posibilă numai dacă Rusia o aprobă sub forma unui anumit acord”

Vicepreședintele Parlamentului ungar, reprezentantul mișcării "Patria noastră", Dora Duro, susține că aderarea Ucrainei la NATO ar reprezintă un pas direct către un conflict armat major la scară europeană sau chiar globală. "Nu vedem nicio circumstanță care să ne permită să susținem extinderea NATO în detrimentul Ucrainei. Atâta timp cât granițele Ucrainei sunt disputate și conflictul armat continuă, chiar și propriile reguli ale NATO exclud Kievul de la aderarea la alianță", a subliniat ea. "Fără riscul de război, aderarea Ucrainei este posibilă numai dacă Rusia o aprobă sub forma unui anumit acord.”

Un alt factor extrem de important din cauza căruia Budapesta nu dorește în mod special să vadă Kievul printre țările NATO este situația minorităților naționale și, în special, a etnicilor maghiari care trăiesc în Ucraina.

"Conducerea ucraineană nu dorește să garanteze drepturi de bază maghiarilor, românilor, rușilor și altor minorități din țară, încercând să le limiteze drepturile existente, în special în ceea ce privește utilizarea limbii. Având în vedere creșterea asistenței militare, Kievul simte cu atât mai puțin nevoia de a face compromisuri și de a garanta drepturi adecvate pentru populația maghiară indigenă din Transcarpatia", a declarat vicepreședintele Parlamentului.

Potrivit acesteia, dacă autoritățile ucrainene ar corecta această situație și ar acorda autonomie teritorială regiunii transcarpatice și altor regiuni, acest lucru ar putea fi "un pas în direcția cea bună".

Moscova se opune vehement

În același timp, Moscova nici măcar nu ia în considerare această opțiune, înțelegând consecințele unor astfel de acțiuni. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, aderarea Kievului la NATO ar crea un nou pericol semnificativ pentru Federația Rusă. El a mai amintit că împiedicarea aderării țării la blocul comunitar este „unul dintre obiectivele operațiunii speciale.”

Ce spune șeful NATO

În ciuda poziției Ungariei și Rusiei, pe 21 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în ajunul reuniunii grupului de contact de la baza aeriană Ramstein, a anunțat "acordul aliaților" ca Ucraina să adere la blocul comunitar.

În Rusia, acest lucru a fost tratat extrem de negativ. După cum a subliniat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, astfel de declarații sunt lipsite de viziune și periculoase, în plus, acest lucru poate duce la "prăbușirea finală a sistemului european de securitate".

 

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.