Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria continuă să sprijine aderarea Albaniei la Uniunea Europeană, declară preşedintele Ungariei

Facebook
ungaria slovacia croatia serbia romania

Ungaria continuă să sprijine aderarea Albaniei la Uniunea Europeană, deoarece integrarea europeană a Balcanilor de Vest este o problemă de securitate europeană, a declarat, luni, preşedintele Ungariei, în urma întrevederii avute cu omologul său albanez, la Budapesta.

János Áder l-a primit pe preşedintele Republicii Albania, Ilir Meta, la Palatul “Sándor”, după care au făcut o declaraţie comună de presă. Preşedintele Ungariei a subliniat că, în ultimul an şi jumătate, aceeaşi criză a afectat cele două state, acestea fiind nevoite să facă faţă dificultăţilor provocate de pandemie, cu problemele de sănătate, sociale şi economice. Astăzi însă, în ambele ţări, restricţiile stricte au putut fi ridicate, viaţa a revenit la normal, ceea ce face posibil să se vorbească despre viitor, despre oportunităţi de cooperare economică, a explicat politicianul ungar. Acesta a menţionat ca domenii de cooperare: dezvoltarea forţelor armate, aprovizionarea cu energie şi gestionarea apei, scrie hirado.hu.

Şeful statului ungar a explicat că atât Albania, cât şi Ungaria sunt membre NATO. Ungaria a lansat o reformă majoră de dezvoltare a forţei sale de apărare şi Albania intenţionează să facă acelaşi lucru, drept pentru care, Ungaria i-a oferit oportunităţi de cooperare.

De asemenea, acesta a vorbit şi despre schimbările climatice care afectează ambele ţări. Profitând de caracteristicile sale geografice, Albania şi-a clădit resursele de energie pe hidroenergetică, dar fluxurile de apă ale râurilor devin din ce în ce mai sporadice făcând nesigură producţia de energie electrică. Prin urmare, Albania trebuie să caute alte resurse, iar cele două ţări intenţionează să construiască împreună o centrală fotovoltaică de 10 megawaţi.

Şeful statului a făcut referire şi la o expoziţie, care va fi organizată la sfârşitul anului, unde vor fi prezentate aspecte legate de apă şi unde vor putea prezenta soluţii care ar putea trezi interesul multora, inclusiv al Albaniei.

Ilir Meta a mulţumit Ungariei pentru sprijinul oferit ţării sale privind integrarea în UE şi a declarat că Ungaria este un partener important pentru întreaga regiune a Balcanilor de Vest. Preşedintele Albaniei a salutat faptul că Ungaria înţelege situaţia din zonă şi a solicitat grăbirea procesului de integrare.

Preşedintele albanez a precizat că, pe parcursul întrevederii, au reuşit să discute despre oportunităţile încă neexploatate privind cooperarea, în special în ce priveşte energia, gestionarea apei, turismul, comerţul, agricultura şi dezvoltarea forţelor armate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.