Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria denunţă presiunile SUA din cauza cooperarii cu Rusia

Viktor-Orban

Statele Unite fac presiuni asupra Ungariei din cauza cooperarii cu Rusia în domeniul energetic, a declarat premierul ungar Viktor Orban, în prima reactie la criticile Washingtonului cu privire la politica Guvernului de la Budapesta, anunţă AFP, potrivit Mediafax.

"Statele Unite supun Ungaria unor presiuni puternice" întrucât se tem de "apropierea fata de Rusia", a afirmat el, joi seara, la finalul întrevederii de la Munchen cu Horst Seehofer, liderul guvernului regional din Bavaria.
Viktor Orban a asigurat ca politica sa nu este "prorusa, ci proungara". Optiunile energetice ale Ungariei vizeaza doar "consolidarea competitivitatii" economice si, în acelasi timp, "reducerea dependentei", a insistat el.
Premierul conservator, acuzat de derive autoritare atât în Ungaria, cât si din strainatate, a evitat pâna în prezent sa comenteze criticile lansate începând din vara de Washington.
În septembrie, presedintele Barack Obama a mentionat Ungaria printre tarile unde exista "amenintari la adresa societatii civile".
De asemenea, diplomatia americana a criticat în ultimele saptamâni "evolutia negativa" a Ungariei si a interzis accesul în Statele Unite pentru sase oficiali ungari suspectati de coruptie, printre care se afla si directoarea Fiscului.
În opinia premierului Viktor Orban, nervozitatea Statelor Unite ar avea legatura directa cu sustinerea Guvernului de la Budapesta pentru proiectul South Stream, sustinut de gigantul rus Gazprom.
Gazoductul South Stream are în vedere aprovizionarea Europei cu gaze din Rusia, ocolind Ucraina. Proiectul a fost blocat de Uniunea Europeana în cadrul sanctiunilor impuse Moscovei pentru rolul în conflictul din Ucraina, sanctiuni calificate drept "contraproductive" de Ungaria.
Premierul Viktor Orban a mai afirmat ca Washingtonul a reprosat Ungariei finantarea, printr-un împrumut rus, a lucrarilor de extindere la singura centrala nucleara ungara.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.