Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria, din nou pe 'contrasens' - Budapesta dezvoltă relațiile cu Iranul: 'Bun-simț și o abordare pragmatică'

ungaria iran

În cadrul politicii bunului-simț și a unei atitudini pragmatice, Ungaria și Iranul lucrează la dezvoltarea relațiilor economice bilaterale, care pot contribui la revenirea cât mai curând posibil a Teheranului la o cooperare pașnică în cadrul comunității internaționale, a declarat Péter Szijjártó, ministrul maghiar al Afacerilor Externe și Comerțului, într-un comunicat de presă al ministerului, citat joi de hirado.hu.

În cadrul conferinței de presă care a urmat celei de-a doua reuniuni a comitetului economic mixt ungaro-iranian în decurs de un an, șeful ministerului a relatat că, în urma incidentului cu rachete de marți din Polonia, toată lumea ar trebui să realizeze în sfârșit că ar fi mai bine pentru întreaga lume dacă s-ar putea pune capăt cât mai multor conflicte posibile.

„Acest lucru necesită bun-simț și o abordare pragmatică. Noi aplicăm politica bunului-simț și a unei atitudini pragmatice atunci când lucrăm pentru a dezvolta cooperarea economică între Ungaria și Iran”, a declarat el.

„Ne-am dori ca Iranul să poată reveni cât mai curând posibil la sistemul de cooperare pașnică în cadrul comunității internaționale și, întrucât economia mondială se confruntă acum cu provocări serioase, credem că poate economia ar putea fi primul pas spre această revenire”, a adăugat el.

Ministrul a făcut cunoscut faptul că în cadrul reuniunii au fost trecute în revistă posibilitățile de dezvoltare a cooperării și a fost menționat, de asemenea, că 96 de companii maghiare și iraniene participă la forumul de afaceri paralel.

El a calificat drept o veste bună faptul că volumul comerțului bilateral a crescut cu 45% anul trecut și cu 55% până acum în acest an, datorită creșterii exporturilor ungare de produse textile și farmaceutice în Iran, precum și a creșterii importurilor iraniene de plastic.

El a subliniat că există noi oportunități de export pentru companiile maghiare din domeniul agriculturii și al sănătății, iar emiterea licențelor de import pentru semințe, carne de pasăre și unele dispozitive medicale este în curs de desfășurare.

După cum a spus el, două mii de studenți iranieni studiază în Ungaria pe bază de autofinanțare, în principal în domeniul științelor medicale și al cursurilor economice, iar statul maghiar rezervă, de asemenea, 150 de burse pentru studenții care provin din statul persan.

Péter Szijjártó a salutat eforturile Iranului de a opri valurile de imigrație și traficul de droguri. Iar în acest sens, a subliniat: țara din Orientul Mijlociu, care se învecinează cu Afganistanul și Pakistanul, are un rol important în reducerea presiunii migratorii spre Europa.

„Cu cât Iranul își poate proteja mai bine frontierele, cu atât mai puțini migranți vor ajunge în Europa din această parte a lumii”, a spus el. De asemenea, el a declarat că Ungaria este angajată în utilizarea pașnică a energiei nucleare și, prin urmare, susține relansarea acordului nuclear cu Iranul, care ar consolida, de asemenea, securitatea globală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.