Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria își întărește pozițiile în Ardeal: Partidul premierului Viktor Orban, preia presa de limbă maghiară din Transilvania

the telegraph
Viktor Orban

Viktor Orban îşi sporeşte influenţa tot mai mult în rândul comunităţii maghiare din Transilvania. Pe lângă proiectele de investiţii şi finanţare acordată în diverse domenii, printre care şi în fotbal, acum partidul premierului maghiar Fidesz începe să preia cam tot ce înseamnă presă în limba maghiară din Transilvania, potrivit b1.ro.

Jurnaliştii de la pressone.ro arată că cel mai puternic nou jucător de pe piața media din Transilvania, dar și mediator al banilor puși la dispoziție de guvernul de la Budapesta, este un ONG: Asociația Pentru Spațiul Media Transilvan - ASMT

Citește și: Avertismentul medicilor: NU consuma castraveți murați dacă suferi de aceste boli

De la înfiinţare în 2013, profitând de banii primiţi de la Budapesta, ASMT a început să intre în acționariatul diverselor firme, edituri, radio-uri sau a deținătorilor de licențe de televiziune locală.

Asociația ASMT deține site-ul Főtér.ro. În momentul în care a primit prima tranșă de bani, aceștia au fost folosiți pentru a salva de la faliment cea mai mare companie media maghiară din Transilvania, Udvarhelyi Híradó SRL.

Societatea edita cotidienele Krónika, Vásárhelyi Hírlap, Csíki Hírlap, Gyergyói Hírlap, Udvarhelyi Híradó, săptămânalul Erdélyi Napló și unul dintre cele mai populare site-uri de limbă maghiară, szekelyhon.ro.

Citește și: Gabriela Firea, mesaj pentru urechile fine din politică, la externarea din spital: Nu mor caii când vor câinii

Ulterior, ASMT a mai preluat şi Mix FM, Friss FM și Light TV, IX FM în Gheorgheni şi Izvoru Mureşului, dar și Feny TV din Gheorgheni și câteva publicații și site-uri de nișă: Nőileg havi magazin, cimbora.net (care este un portal pentru copii), Nethuszár și Székelyföld.ma, Háromszék, Székely Hírmondó, Nyugati Jelen şi Brassói Lapok.

În acest context, reamintim că un studiu al EU Observer arată că presa din întreaga lume este supusă unui presiuni imense: este controlată de persoane din domeniul politic, companiile de presă care susțin oligarhii sunt promovate și prosperă, în timp ce celelalte, care sunt critice la adresa acestora sunt în pragul colapsului financiar.

Citește și: ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni - Plouă zi de zi, scăpăm temporar de caniculă

Aceştia ofereau drept exemplu Ungaria pentru ţara în care acest fenomen se poate observa acut, doarece premierul Viktor Orban, după câștigarea alegerilor de partidului Fidesz, a manipulat adoptarea unei noi legi a presei, foarte restrictivă. Acea lege a prevăzut totodată fuziunea tuturor ramurilor instituției publice radio-TV și plasarea lor într-o singură unitate, aflată sub controlul Consiliului Presei, care a vegheat la o epurare a jurnaliștilor critici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.