Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria ia prima măsură după lovitura primită din partea SUA - 12 persoane născute în Ucraiana au rămas fără cetățenia ungară

Katalin Novak

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a revocat cetăţenia ungară pentru 12 persoane pentru presupusa "încălcare a legilor actuale" în momentul obţinerii documentului, a informat vineri portalul independent Mfor.hu, citat de EFE. Decizia, adoptată prin opt decrete semnate de şefa statului, afectează persoane născute în Ucraina între anii 1958 şi 2013, potrivit Agerpres.

Celor afectaţi - şase dintre ei sunt membri ai aceleiaşi familii - li s-au retrase paşapoartele.

Presa locală leagă această măsură neobişnuită de recenta decizie a Washingtonului de a înăspri regulile pentru Ungaria în cadrul programului Visa Waiver.

Pașapoartele emise cu lejeritate îngrijorează Washingtonul

Washingtonul a criticat în mod special faptul că guvernul premierului ultranaţionalist Viktor Orban a autorizat emiterea de paşapoarte ungare fără date biometrice pentru aproape un milion de persoane, marea majoritate aparţinând minorităţilor etnice maghiare din ţări precum România, Serbia, Slovacia sau Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că decizia Washingtonului, luată marţi, are legătură cu paşapoartele emise de Ungaria înainte de 2020.

"În 2011, guvernul ungar a lansat un proces simplificat de acordare a cetăţeniei. Aproape 1 milion de oameni au dobândit cetăţenia ungară prin acest program, înainte ca Ungaria să înceapă instituirea verificării biometrice complete a identităţii, în 2020", a explicat Matthew Miller pentru MTI în cadrul unui briefing, marţi.

"În perioada din 2011 până în 2020, programului i-au lipsit proceduri adecvate de a verifica identităţile solicitanţilor, înainte de a le permite să obţină cetăţenia. Ştim că au fost obţinute în mod fraudulos paşapoarte ungare valide de către infractori şi indivizi fără legătură cu Ungaria", a apreciat marţi Miller.

Ungaria acuză o răzbunare

Ministerul de Interne al Ungariei a calificat restricţionarea călătoriilor în SUA pentru cetăţenii ungari drept o "răzbunare" ca urmare a refuzului Budapestei de a furniza Washingtonului date personale despre etnicii maghiari cu dublă cetăţenie care trăiesc în afara graniţelor ţării. Ungaria nu va dezvălui astfel de date "deoarece este în joc securitatea etnicilor maghiari", a indicat ministerul citat.

Guvernul Orban este considerat cel mai fidel aliat al Moscovei din rândul ţărilor Uniunii Europene şi a criticat sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, refuzând totodată să sprijine transportul de arme către Kiev.

Din diverse motive, Orban are o relaţie tensionată cu actuala administraţie americană a democratului Joe Biden şi îl preferă în mod clar pe predecesorul acestuia, republicanul Donald Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.