Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE: Ungaria îi dă o lovitură de baros Ucrainei: Budapesta blochează o finanțare UE de 18 miliarde de euro

ankasam.org
ungaria-ucraina

Ungaria dă semne că face din nou jocurile Rusiei în Europa! Ministrul ungar de Finanțe, Mihály Varga, în numele țării, s-a pronunțat împotriva adoptării de către Consiliul European a unor modificări legislative care ar permite UE să aloce asistență macrofinanciară Ucrainei în valoare de 18 miliarde de euro în 2023.

"Ungaria este împotriva modificării legislației financiare", a declarat el marți, la Bruxelles, în cadrul părții deschise a unei reuniuni a Consiliului Afaceri Economice și Financiare.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat anterior că Budapesta este împotriva planului UE de a oferi Ucrainei un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro anul viitor.

"Întrebarea este cum să ajutăm Ucraina. Conform uneia dintre propuneri, ar trebui să folosim bugetele țărilor UE pentru a lua noi împrumuturi împreună și pentru a oferi acești bani Ucrainei. Nu susținem această propunere, pentru că nu dorim ca Uniunea Europeană să devină o comunitate de state debitoare în locul unei comunități de state cooperante", a declarat el, citat de Associated Press.

Ministrul ceh de finanțe, Zbigniew Stanyura, care a prezidat reuniunea, comentând această situație, a declarat: "Din păcate, nu am putut accepta pachetul în ansamblu. Cu toate acestea, acest lucru nu ne va atenua ambițiile de a începe să alocăm ajutorul nostru Ucrainei de la începutul lunii ianuarie. Solicit Comisiei pentru economie și finanțe să găsească o soluție alternativă. Aceasta înseamnă că trebuie să găsim o soluție care să fie susținută de toate statele. Vom găsi o soluție pentru a sprijini Ucraina".

Comisia Europeană a propus ca UE să furnizeze Ucrainei, în 2023, până la 18 miliarde de euro într-un nou format de sprijin macrofinanciar - "asistență macrofinanciară plus" - în plăți regulate. Noul program de asistență financiară nu a fost încă aprobat și prevede o serie de condiții, în special adoptarea de măsuri de consolidare a guvernanței și de combatere a corupției.

În prezent, Kievul primește sprijin de la Bruxelles în cadrul programului de asistență macrofinanciară cu o sumă totală de 9 miliarde de euro, aprobată în această vară. Din aceste fonduri, Ucraina a primit 5,5 miliarde de euro, în decembrie este de așteptat să aloce încă 500 de milioane de euro. Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a menționat recent că ultimele 3 miliarde de euro din program vor fi incluse în pachetul de asistență pentru împrumuturi propus în valoare de 18 miliarde de euro pentru Ucraina pentru anul viitor.

Din cauza refuzului de astăzi al Ungariei, au fost amânate și deciziile privind alte dosare de pe agenda miniștrilor de finanțe - inclusiv o rată minimă a impoziungariatului pe profit (pe care Budapesta o blochează, de asemenea,), planul de redresare a Ungariei și subvențiile de 5,8 miliarde de euro conectate, precum și decizia de a îngheța 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria din cauza problemelor de corupție, relatează The Guardian, citează Mediafax. Cele 27 de state membre ale UE au termen până la 19 decembrie pentru a lua o decizie.

____________________________

UPDATE: REACȚIA LUI VIKTOR ORBAN: Viktor Orban acuză media că minte: Relatările că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului UE pentru Ucraina sunt 'fake news'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.