Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria îi răspunde șefei Comisiei Europene: 'Nimeni nu poate face poporul maghiar să plătească prețul războiului'

iStock
ungaria steag

Aș dori să asigur pe toată lumea că aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură și va continua să fie așa și în viitor, a scris ministrul de Externe al Ungariei, pe pagina sa de socializare, relatează presa maghiară. Szijjártó a reacționat la faptul că Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că Ungaria va încălca sancțiunile UE prin respectarea promisiunii sale de a plăti energia rusă în ruble.

„Am analizat decretul lui Putin, iar cazul juridic este foarte clar. Ceea ce propune Putin - să transforme euro în ruble și apoi să plătească factura la gaz - ar fi o încălcare a sancțiunilor. Dacă [Ungaria] face acest lucru, ei plătesc în ruble, încalcă sancțiunile, ei ocolesc restricțiile pe care le aplicăm Rusiei”, a spus președintele Comisiei Europene.

În replică, Szijjártó susține că este posibil să se plătească pentru gazul rusesc în ruble în baza contractului încheiat între filiala MVM CEEnergy și filiala Gazprom Gazpromexport, precum și în baza "negocierilor tehnice din ultimele zile", fără a încălca sancțiunile de la Bruxelles.

Oficialul a adăugat: "Înțelegem că alții au alte interese, dar este în interesul nostru să garantăm securitatea aprovizionării cu energie a țării noastre. Și vom face acest lucru, pentru că nimeni nu poate face poporul maghiar să plătească prețul războiului. Aș dori să asigur pe toată lumea: aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură și va continua să fie așa și în viitor", a spus el.

În paralel, Zoltán Kovács, secretar de stat pentru comunicații guvernamentale, a declarat pentru CNN că plata în ruble este doar o problemă tehnică, iar acest lucru este posibil în lumina contractelor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.