Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria intenţionează să limiteze exporturile de materiale de construcţii

https://www.facebook.com/SaintGobainRO
fabrica, arhitect, construcții

Ungaria intenţionează ca, din luna octombrie, să introducă restricţii la exporturile de materiale de construcţii, în ideea de a putea ţine sub control inflaţia în acest sector, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban.

Zilele trecute, Viktor Orban a apreciat că preţurile la materii prime riscă să submineze programul de granturi în valoare de trei milioane de forinţi (10.000 de euro) acordate familiilor pentru a-şi renova locuinţele, adăugând că guvernul de la Budapesta va interveni.

"Am decis să impunem restricţii la export, începând din luna octombrie", a spus, vineri, Orban pentru postul public de radio. Premierul ungar a adăugat că unele creşteri de preţuri se datorează unor exporturi crescute de materii prime, precum lemn şi oţel, informează Agerpres.

Aceste restricţii la export vor avea nevoie, însă, de aprobarea autorităţilor de la Bruxelles, cu care liderul ungar a intrat în conflict pe o serie de teme ca imigraţia, drepturile minorităţilor şi statul de drept.

Viktor Orban a mai spus că guvernul său va lansa şi alte măsuri, precum notificările de export, iar autorităţile de la Budapesta vor încerca de asemenea să îşi asigure drepturi de preempţiune asupra materialelor de construcţii.

"Vom încerca să păstrăm aceste materiale vitale pentru sectorul construcţiilor din Ungaria", a afirmat Orban.

Premierul ungar a mai anunţat că guvernul pe care îl conduce va introduce o taxă de 90% pentru "profiturile suplimentare" câştigate de pe urma anumitor materiale de construcţii, cum ar fi pietrişul. De asemenea, oficialul a precizat că taxa se va aplica pentru preţurile care se situează peste un anumit nivel pe care nu l-a precizat, şi ar putea fi aplicată şi pentru alte materiale de construcţii.

Orban a promis în acest an o reducere de taxe, în valoare de două miliarde de dolari, pentru familii, însă aceasta este condiţionată de o creştere economică de cel puţin 5,5%.

Analiştii intervievaţi de Reuters, luna trecută, prognozau pentru 2021 o creştere economică de 6,6%, în cazul Ungariei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.