Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria îşi condamnă torţionarii. Ministru comunist de 91 de ani, condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare

Bela Biszku

Fostul ministru a fost trimis în judecată în octombrie 2013, iar procesul său a început în ianuarie. Sentinţa judecătorilor nu este definitivă şi poate fi contestată.

În noiembrie 2013 procurorii din Ungaria l-au trimis în judecată pe fostul ministru de Interne Bela Biszku,  91 ani, pentru crime de război comise în 1956. Fostul ministru de Interne este acuzat de procurorii maghiari că a fost implicat în reprimarea revoluţiei anti-comuniste din Ungaria din anul 1956.

Fostul ministru de Interne comunist Bela Biszku, de 91 de ani a fost implicat în reprimarea revoluţiei anti-sovietice din 1956, care a fost înăbuşită cu tancurile ruseşti. Procurorii spun că Bela Biszku în calitate de ministru de Interne a făcut parte din Comitetul Central al Partidului Comunist.

Acest comitet a decis în octombrie 1956 să creeze o miliţie înarmată. Procurorii maghiari spun că miţienii comunişti au fost cei care au reprimat revoluţia anti-comunistă. În timpul a două demonstraţii din decembrie 1956 miliţia partidului comunist a deschis focul asupra demonstranţilor, 49 de persoane fiind împuşcate.

Biszku a fost pus oficial sub acuzare în 2012, pentru crime de război, în cazul uciderii a peste 50 de civili care demonstrau împotriva regimului comunist de la Budapesta, în 1956. Biszku a fost acuzat că a coordonat atacurile armate asupra demonstranţilor.

Biszku a negat mereu, public, faptul că regimul comunist pe care îl reprezenta la vremea respectivă a greşit cu ceva, el apărând şi într-un documentar care a făcut valuri în Ungaria. Noua lege maghiară prevede o pedeapsă de maximum 3 ani de închisoare pentru astfel de declaraţii, astfel că fostul oficial comunist a putut fi anchetat.

Procurorul şef Tibor Ibolya a declarat că acţiunile lui Biszku se circumscriu infracţiunilor privind crimele de război sancţionate de Convenţia de la Geneva. Pedeapsa maximă pentru aceste fapte este închisoarea pe viaţă.

Parchetul General din România a început urmărirea penală împotriva a trei foşti torţionari comunişti: Alexandru Vişinescu, Florian Cormoş şi Ion Ficior. Numele şi faptele celor trei au fost dezvăluite de Gândul.info.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.