Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria limitează exporturile de lemn de foc din cauza crizei energetice

iStock
ungaria steag

Guvernul ungar controlează, începând de miercuri, comerţul cu lemn de foc prin intermediul unor noi reglementări, care includ dreptul preferenţial al statului la cumpărare şi o posibilă interzicere la export a acestui produs, pe care Budapesta îl consideră cheie în alimentarea energetică a ţării, relatează agenţia EFE.

Măsurile au fost adoptate printr-un decret publicat în Monitorul Oficial marţi noapte, la câteva ore după ce a fost întreruptă sosirea de petrol rusesc în Ungaria prin oleoductul Druzhba, potrivit Agerpres.

Exporturile de lemn de foc, "de importanţă strategică în alimentarea cu energie a Ungariei", se vor putea realiza numai după o aprobare din partea autorităţilor, care au în plus, începând de miercuri, drept preferenţial de achiziţie, semnalează documentul.

"Decretul a fost redactat pentru a asigura alimentarea cu combustibili controlând, reglementând şi, în anumite cazuri, interzicând exporturile de lemn de foc", a spus ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, citat de agenţia MTI.

Lemnul achiziţionat de stat va fi folosit pentru alimentarea celor care au nevoie, precum instituţiile de stat şi consiliile locale, subliniază sursa citată.

Aceste noi măsuri se adaugă altora adoptate după ce Guvernul lui Victor Orban a declarat pe 13 iulie stare de urgenţă energetică în ţară, puternic dependentă de furnizările de hidrocarburi din Rusia.

Printre altele, gospodăriile al căror consum de gaze sau de electricitate depăşeşte o anumită limită vor trebui să plătească un preţ mai ridicat, ceea ce a declanşat o creştere a cererii de lemn de foc ca sursă alternativă.

Pădurile acoperă 21% din suprafaţa Ungariei, cu peste 400 milioane metri cubi de arbori, conform datelor portalului economic Portfolio.hu. Exploatarea, în ultimii 10 ani, a fost în medie de 7,5 milioane metri cubi.

Recent, Budapesta a relaxat anumite criterii de protecţie a mediului pentru a permite mai multe tăieri de arbori, scrie EFE.

Ungaria cumpără din Rusia 65% din petrol şi 85% din gazele naturale pe care le utilizează, ceea ce o face foarte vulnerabilă la actuala criză energetică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.