Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria lui Orban schimbă retorica: de ce păstrează, de fapt, o relație bună cu Rusia

Facebook/Viktor Orban
orban putin

A devenit foarte clar că acești bani pe care îi trimitem acum ucrainenilor vor servi funcționării statului însuși, acoperind cheltuielile sociale și de altă natură, nu transporturile de arme. Aceasta a fost foarte, foarte important pentru noi, a declarat ministrul ungar de externe într-un interviu acordat televiziunii publice flamande.

Potrivit transcripției declarației lui Péter Szijjártó, care a fost trimisă și ziarului "Népszava" de către ministerul de resort, minsitrul ungar a afirmat, referindu-se la recentul summit UE, că a fost foarte important pentru Ungaria să se asigure că aceste fonduri nu sunt destinate livrării de arme. Oficialul ungar a fost întrebat şi despre întrevederea sa cu omologul său ucrainean, cu care s-a întâlnit o singură dată de la invadarea Ucrainei de cărte Rusia, în timp ce cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut cinci întâlniri. "Nu este o competiţie de câte ori se întâlnește cineva cu cineva", a răpuns Péter Szijjártó, subliniind că de fiecare dată a semnalat către Rusia că trebuie să oprească războiul.

Noi suntem pro-Ucraina direct de la Moscova

"Este foarte ușor să fii pro-ucrainean aici, la Bruxelles, în birourile frumoase din Washington, dar încearcă la Moscova! Am fost acolo și am participat la Săptămâna rusă a Energiei de la Mosocova, erau aproximativ 1.000 de oameni în sală. Am stat acolo lângă vicepremierul Rusiei și șefii celor mai mari companii energetice din Rusia, și acolo am declarat deschis că noi condamnăm războiul și am dori ca acest război să se încheie. Așadar, este ușor să fii pro-Ucraina aici printre aliați, dar încearcă la Moscova!"

Ministrul ungar de externe a mai precizat că Ungaria a susţinut în totdeauna integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, iar europenii nu au dreptate când spun că soluţia este pe câmpul de luptă. În cadrul interviului a fost abordată şi chestiunea privind aderarea Suediei la NATO, care încă nu a fost ratificată de Parlamentul de la Budapesta.

Ministrul de externe a subliniat că Guvernul ungar şi-a îndeplinit atribuţiile sale, și le-a indicat colegilor săi suedezi că ar trebui să facă ceva pentru a-i asigura pe reprezentanții partidului de guvernământ că nu vor mai fi clasificați drept antidemocrați pentru că este nedrept. Suntem judecaţi de la sute sau mii de kilometri depărtare fără nicio idee despre ce se întâmplă în țară, iar apoi se aşteaptă de la noi să votăm. Înțeleg perfect sentimentele reprezentanților noștri, a  adăugat Péter Szijjártó, exprimându-şi, totodată, nedumerirea din cauză că premierul suedez nu a reacţionat pozitiv la invitaţia premierului Viktor Orbán, deşi ar putea veni foarte uşor. În opinia sa, premierul suedez ar trebui, fără îndoială, să efectueze o vizită la Budapesta înainte de vot.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.