Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria nu stă ghiocel în fața UE. Ministrul justiţiei contrează Bruxelles-ul pe tema statului de drept

iStock
ungaria steag

Ministrul justiţiei din Ungaria, Judit Varga, a dat asigurări marţi că rezultatul recentelor alegeri legislative din ţara sa, în urma cărora premierul în exerciţiu Viktor Orban a câştigat un nou mandat, obligă guvernul de la Budapesta "să fie fidel electoratului său", care "nu împărtăşeşte preocuparea Bruxellesului" cu privire la deteriorarea statului de drept în Ungaria, transmite EFE.

La sosirea la Consiliul Afaceri Generale de la Luxemburg, unde va fi dezbătută situaţia statului de drept în Ungaria şi în alte patru ţări, Varga a declarat că alegătorii unguri "văd îngrijorările pe care le are Bruxellesul" - care a tras semnale de alarmă în domenii precum independenţa justiţiei şi corupţia -, dar "nu le împărtăşesc".

Totuşi, Varga a transmis că Ungaria "este mereu deschisă la orice fel de dialog european în spiritul respectului reciproc şi fără focalizări partizane".

"Putem suporta criticile şi să răspundem îngrijorărilor, dar respingem standardele duble şi stigmatizarea", a menţionat Varga, a cărei ţară se află de mai mulţi ani în tensiune permanentă cu Bruxellesul, în domenii precum respectarea valorilor de bază europene şi respectarea drepturilor minorităţilor şi ale societăţii civile.

Varga, care a insistat că va profita de întâlnirea de marţi pentru "a învăţa din identitatea şi practicile constituţionale" ale partenerilor europeni, le-a cerut colegilor săi europeni "să se concentreze pe ceea ce ne uneşte", pe fondul "unui război în vecinătatea Ungariei" în urma căruia aşteaptă "solidaritatea" restului ţărilor din UE.

Bruxellesul a anunţat marţea trecută următoarea etapă împotriva Ungariei din mecanismul care permite Uniunii Europene să blocheze fondurile din bugetul comunitar atunci când sunt detectate încălcări ale statului de drept care afectează buna folosire a fondurilor europene.

Varga, care a menţionat că Budapesta nu a primit încă notificarea oficială din partea serviciilor executivului european, a răspuns că Ungaria nu are cum să încalce normele de cheltuire a unor fonduri pe care încă nu le-a primit şi s-a declarat convinsă că normele respective trebuiau aplicate abia din decembrie 2020, când s-a ajuns la un acord în privinţa acestui mecanism.

Noua reglementare a intrat în vigoare în ianuarie 2021, dar nu a început să se aplice până acum, dat fiind că Bruxellesul a aşteptat să afle sentinţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE) după recursurile depuse de Polonia şi Ungaria. CJUE a confirmat în februarie legalitatea unor norme care se aplică atât bugetului comunitar, cât şi fondurilor de relansare economică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.