Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria nu va participa la noile planuri ale NATO de sprijin pentru Ucraina, insistă ministrul Szijjarto

hungarytoday.hu
Peter Szijjarto

Ungaria nu va participa la planurile NATO de sporire a rolului Alianţei în coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina şi în instruirea soldaţilor ucraineni, şi nici la pachetul de ajutor pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro propus de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat vineri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, potrivit agenţiei MTI.

"Ungaria nu va participa la aceasta", a indicat Szijjarto, anticipând că, din cauza acestui refuz, "va fi o luptă în viitorul apropiat, întrucât NATO nu va dori să creeze un precedent permiţând vreunui aliat să rămână în afara uneia dintre operaţiunile sale".

După o întrevedere avută miercuri cu omologul său britanic David Cameron, ministrul ungar de externe a anunţat că în ziua anterioară statele membre ale NATO au primit propunerea menită să confere NATO un rol sporit în instruirea soldaţilor ucraineni şi în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, precum şi alocarea a 100 de miliarde de euro pentru susţinerea acestei ţări în războiul cu Rusia, această iniţiativă din urmă fiind prezentată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la începutul lunii aprilie la o reuniune a miniştrilor de externe din statele Alianţei.

Dar Ungaria va rămâne în afara "acţiunii nebuneşti a NATO", în pofida tuturor presiunilor exercitate asupra sa în cadrul Alianţei, a promis Szijjarto, adăugând că "va fi totuşi o luptă lungă, în care alegerile pentru Parlamentul European, când oamenii îşi vor putea exprima opţiunea pentru război sau pace, vor fi un punct important".

Prin promovarea respectivei propuneri, NATO "şi-a depăşit propriile linii roşii şi face paşi imenşi către război, în timp ce o confruntare directă ar implica riscul declanşării unui al treilea război mondial", a susţinut şeful diplomaţiei ungare.

Propunerea "pro-război" a NATO are la bază ideea că "războiul din Ucraina este războiul nostru", o idee contrară poziţiei guvernului de la Budapesta, "iar aceia care cred că acesta este războiul nostru susţin continuarea războiului până la victoria Ucrainei", a explicat Szijjarto.

"Atât britanicii, cât şi NATO leagă încheierea războiului de un deznodământ militar (al înfrângerii Rusiei), ceea ce este absolut nerealist de obţinut; probabilitatea acestuia este redusă, practic aproape imposibilă", a estimat ministrul ungar în declaraţia ulterioară întrevederii cu omologul său britanic.

"Conflictul nu poate fi soluţionat pe câmpul de luptă, întrucât niciuna dintre părţi nu o poate învinge pe cealaltă, aşadar soluţia diplomatică este singura cale realistă", a concluzionat Peter Szijjarto.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.