Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria a crescut numărul diplomaților ruși, în ciuda trendului european: numărul acestora a crescut cu o treime de la invazia din Ucraina (RTL)

ofiter-de-rang-inalt-arestat-de-serviciul-de-securitate-suspectul-este-banuit-de-spionaj-in-favoarea-rusiei-18495285

Majoritatea țărilor europene au redus semnificativ misiunea diplomatică a Rusiei pe teritoriul lor de la invazia din Ucraina. Poate singura țară de pe continent care, dimpotrivă, a crescut numărul diplomaților ruși, a fost Ungaria, loială Kremlinului, relatează postul de televiziune maghiar RTL. În anul 2022 numărul acestora a crescut cu o treime, potrivit sursei citate.

Expertul în politica de securitate Benedict Joseph spune că 60 până la 70% dintre diplomați ar putea fi legați de unul dintre serviciile de informații ruse. Potrivit președintelui Comitetului pentru Securitate Națională din Ungaria, serviciile secrete ungare trebuie să se ocupe de această situație. Răspunsul Guvernului a fost că toți diplomații vor fi supuși investigațiilor de securitate națională necesare.

Potrivit jurnaliștilor maghiari, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, 46 de diplomați ruși au servit în Ungaria, iar numărul a crescut în mai multe etape la 62 până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an. În comparație, potrivit sursei citate, de exemplu, există 35 de diplomați ruși la Londra, 20 la Varșovia și 15 la Bratislava.

Președintele Comitetului pentru Securitate Națională, Zoltán Sas, a declarat pentru The News că, la următoarea ședință închisă a organismului, îi va întreba pe șefii serviciilor secrete  maghiare despre creșterea numărului de diplomați ruși. "Nu este niciodată un gest prietenos. Rusia nu este inclusă în sistemul nostru federal, deci este o țară adversă. Dacă își mărește capacitatea de informații, este cu siguranță un motiv de îngrijorare, iar serviciile maghiare trebuie să se ocupe de acest lucru într-un mod semnificativ", a declarat Zoltán Sas.

Ca răspuns la întrebările jurnalișilor maghiari de la RTL pe această temă, Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta a răspuns spunând că stabilirea numărului de diplomați în toate cazurile este „dreptul suveran al țării de trimitere". Toți diplomații „sunt supuși investigațiilor de securitate națională necesare", care sunt efectuate de autoritățile ungare "cu cea mai mare rigurozitate și grijă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.