Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria se opune planului Uniunii Europene: 'Regulamentul privind economisirea gazelor este dăunător Ungariei'

peter szijjarto

În urma unei reuniuni la nivelul UE, ministrul industriei și comerțului din Republica Cehă, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a anunțat că statele membre au adoptat un plan de urgență care impune statelor UE să își reducă consumul de gaze cu 15% pe parcursul a opt luni. În prezent, țările pot adera la restricție în mod voluntar, dar economisirea devine obligatorie pentru toate statele membre dacă, la inițiativa Comisiei Europene sau a cel puțin cinci state membre, Consiliul Uniunii Europene introduce o așa-numită situație de alertă. Mai multe state membre au criticat în prealabil propunerea de la Bruxelles, doar Ungaria votând împotrivă. Viktor Orban a declarat că "vești îngrijorătoare" au venit de la Bruxelles, informează M1 News, relatează Hirado.hu.

"Acum începem să economisim gaze și avem deja un plan pentru modul în care putem acționa într-un mod coordonat dacă situația se înrăutățește", a salutat comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a salutat decizia Consiliului.

Regulamentul UE privind economiile de gaze este nefondat, inaplicabil și ignoră complet interesele poporului maghiar, motiv pentru care Ungaria a votat împotriva adoptării sale ca singurul stat membru, a anunțat Szijjártó, ministrul ungar de Externe.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria Péter Szijjártó, acesta este un decret dăunător. Având în vedere faptul că va produce o situație în care Ungaria poate furniza cetățenilor în siguranță în timpul iernii, va exista gaz în instalațiile de înmagazinare, dar atunci cineva de la Bruxelles va putea spune că nu va putea livra gazul consumatorilor maghiari. "Cum?", a întrebat el.

„Toate acestea demonstrează inadecvarea completă a regulamentului”, a adăugat Péter Szijjártó. El a subliniat că tratatele UE prevăd în mod clar că compilarea producției naționale de energie, asigurarea securității aprovizionării și determinarea structurii economiei este de competența și responsabilitatea exclusivă a statelor membre și, prin urmare, validitatea juridică a propunerii adoptate este cel puțin îndoielnică. Ministrul a mai precizat că gazele naturale din instalațiile de înmagazinare a gazelor din Ungaria aparțin doar poporului maghiar.

"Gazul cumpărat din banii contribuabililor maghiari, pe care l-am depozitat în instalațiile de înmagazinare din Ungaria, va fi folosit doar în beneficiul poporului maghiar și al companiilor care operează în Ungaria", a subliniat el.

Viktor Orban a reacționat la acordul la care s-a ajuns în consiliul energetic pe pagina sa de socializare. Premierul a scris: „Vești îngrijorătoare de la Bruxelles. Prin decizia de astăzi, Bruxelles-ul a făcut încă un pas spre o economie de război.” Prim-ministrul a subliniat: „Urmează vremuri dificile, dar un lucru este sigur: în Ungaria, reducerea cheltuielilor generale va rămâne!”

Szijjarto a fost săptămâna trecută la Moscova pentru a obţine o suplimentare cu 700 de milioane de metri cubi a volumului de gaz rusesc livrat de Rusia ţării sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.