Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria, raiul corupților: După deputatul român condamnat și ascuns la Budapesta, și premierul Macedoniei și-a găsit casă la vecini, deși a fost iar condamnat

Fostul premier al Macedoniei de Nord, Nikola Gruevski, fugit în Ungaria de peste trei ani de zile, a fost condamnat vineri la 9 ani de închisoare într-un dosar de abuz de putere, a patra sa condamnare până la ora actuală, informează AFP.

Fostul lider naţionalist care a condus mica ţară din Balcani cu o mână de fier vreme de un deceniu, până la înlăturarea sa în 2016 în urma unui enorm scandal de interceptări ilegale, a fost judecat în contumacie la Skopje, scrie agerpres.ro.

Nikola Gruevski, apropiat al premierului ungar Viktor Orban, este refugiat în Ungaria din noiembrie 2018, după o primă condamnare la doi ani de detenţie, pentru că a utilizat în scopuri personale un Mercedes de 600.000 de euro achiziţionat din fonduri publice.

De data aceasta, fostul premier de 51 de ani a fost judecat pentru că a ordonat demolarea unui complex rezidenţial şi de afaceri care valora mai multe milioane de euro, la Skopje, din răzbunare politică. Potrivit acuzaţiei, complexul aparţinea liderului unui mic partid care tocmai părăsise guvernul său.

Alte trei persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea în acest dosar - un fost ministru al transporturilor, un fost primar al Skopje şi un responsabil municipal - pentru că au declarat în mod fals construcţia drept ilegală şi au facilitat demolarea ei cu exploziv.

Condamnaţii, care afirmă că demolarea era justificată pentru că acel complex nu fusese construit în conformitate cu regulile, trebuie să plătească împreună 11 milioane de euro daune-interese.

În aprilie, fostul premier al Macedoniei de Nord a fost condamnat la şapte ani de detenţie pentru că a deturnat în folosul lui 1,3 milioane de euro de cotizaţii şi de donaţii către partidul său.

În 2020, fostul lider al partidului de dreapta VMRO-DPMNE a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare într-un dosar pentru incitare la violenţă.

Toate aceste urmăriri decurg din interceptări ilegale a căror scurgere a fost organizată începând din 2015 de social-democraţi, pe atunci în opoziţie, dezvăluind un vast sistem de abuzuri de putere şi de corupţie pus în funcţiune de autorităţi.

Recent, Trezoreria americană a impus sancţiuni împotriva lui Nikola Gruevski, pentru "corupţie".

Autorităţile Macedoniei de Nord au cerut în zadar Ungariei să-l extrădeze pe Nikola Gruevski, care a afirmat că a fugit din ţară după ce a fost ameninţat că va fi ucis dacă va ajunge la închisoare.

El este anchetat de asemenea în alte dosare, inclusiv asupra unui atac lansat în 2017 împotriva Parlamentului de către manifestanţi naţionalişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.