Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce Ungaria e mereu înaintea României la atragerea de investiții: În timp ce președintele Iohannis făcea poze, maghiarii negociau contracte

Peter Szijjarto si Lavrov

Mai mereu când e vorba de câte o mare investiție Ungaria ia fața României. Sunt N motive pentru care marii investitori aleg Ungaria în dauna României, dar o situație recentă a arătat că și modul de abordare a investițiilor de către politicienii români este altul. Mai toți marii politicieni ai lumii au fost în aceste zile la Adunarea Generală a ONU de la New York. Pe lângă declarațiile și intâlnirile politice tradiționale unii și-au făcut timp să stea la masă și cu marile companii americane.

Astfel... în timp ce președintele Klaus Iohannis, șeful Delegației României a ales să aibă doar întâlniri protocolare cu alți oficiali și reprezentanți ai Diasporei, șeful Delegației maghiare, ministrul de Externe și al Comerțului exterior a stat la masă cu marile companii din IT și nu numai pentru investiții insemnate în Ungaria.

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, va negocia în cursul zilei de joi, la New York, cu preşedinţii unor companii americane pentru consolidarea prezenţei lor în Ungaria, în contextul în care - în opinia sa - în actualul mediu de recesiune doar investițiile pot contribui la menținerea creșterii economice a țării, anunța MTI.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó a declarat că, deşi ordinea de zi a Adunării Generale a ONU este dominată de războiul din Ucraina, există şi alte chestiuni importante, cum ar fi cooperarea economică internaţională, ceea ce este deosebit de important pentru Ungaria unde succesul economiei depinde foarte mult de investiţiile străine şi de performanţa exportului.

Din acest considerent, în cursul zilei de azi va discuta despre creșterea prezenței lor în Ungaria cu reprezentanții Suez Water Technologies, Eaton Corporation și Oracle, a mai menţionat şeful diplomaţiei ungare, care a arătat: Companiile americane formează a doua cea mai mare comunitate de investitori din Ungaria, 1.700 de companii asigură aproximativ 110 mii de locuri de muncă, iar aceste companii aduc investiţii de înaltă tehnologie, "ceea ce este foarte important pentru că în acest mediu economic european predispus la recesiune aceste investiții ne ajută să fim o excepție locală".

"Cu alte cuvinte, pentru a putea menține creșterea economiei ungare să nu fim nevoiţi să renunțăm la obiectivul nostru care se referă la ocuparea deplină a forței de muncă, iar pentru îndeplinirea acestui obiectiv o bună bază este asigurată de faptul că după pandemie mai mulți oameni au lucrat în Ungaria decât înainte şi astfel au fost doborâte toate recordurile în domeniul ocupării forţei de muncă", a subliniat Péter Szijjártó, care a adăugat: pe ordinea de zi a reuniunii de joi se află cooperarea împotriva terorismului, deoarece terorismul continuă să reprezinte o amenințare globală serioasă, iar criza alimentară generată de războiul din Ucraina poate intensifica şi mai mult valurile de migrație, ceea ce facilitează trecerea frontierelor naționale de către infractori.

"Ungaria participă la această cooperare peste puterile sale, militarii ungari sunt prezenți în Irak, Guvernul ungar este pregătit să trimită militari şi în regiunea Sahel, iar biroul regional al oficiului ONU pentru combaterea terorismului funcționează la Budapesta", a mai precizat oficialul ungar, care a pledat pentru ca acţiunile împotriva terorismului să fie incluse în bugetul central al ONU.

Péter Szijjártó a amintit, totodată că joi seara se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, cu care va discuta despre războiul din Ucraina şi despre chestiunile privind cooperarea energetică bilaterală. În legătură cu această chestiune din urmă, Péter Szijjártó a spus: se poate vorbi despre iluzii sau vise, dar furnizarea de gaze naturale și țiței este o problemă fizică, iar cooperarea cu Rusia este necesară pentru a asigura aprovizionarea cu energie a Ungariei.

"Iar noi vom asigura aprovizionarea cu energie a Ungariei și nicio persoană, familie, gospodărie sau afacere nu trebuie să ajungă în situația nedemnă în care să fie nevoită să-și limiteze consumul de energie din cauza deficitului aprovizionării cu gaze naturale sau petrol", a subliniat ministrul ungar de externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.