Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria se pregătește pentru iarnă - Este în topul european în ce priveşte cantitatea de gaze naturale stocată

SGS
petrol gaze

Nivelul de încărcare al depozitelor de gaze naturale din Ungaria este în prezent de 75% şi, deoarece capacitatatea de înmagazinare a Ungariei este destul de mare, aceasta se situează mult peste media UE, raportat la consumul anual de gaze naturale, a anunţat ministrul László Palkovics, la conferinţa Portfolio Energy Investment Forum 2022, potrivit unui comunicat remis, marţi, de Ministerul ungar al Tehnologiei şi Industriei (TIM), notează RADOR.

Ministrul ungar a subliniat că, înainte de izbucnirea războiului ruso-ucrainean, aprovizionarea şi energia la preţuri accesibile erau asigurate în Ungaria şi în cea mai mare parte a Europei, ceea ce a permis concentrarea asupra sustenabilităţii. Războiul însă a readus în prim-plan importanţa securităţii aprovizionării pentru multe ţări importatoare de energie, inclusiv pentru Ungaria, se arată în document. Potrivit comunicatului, ministrul a stabilit trei priorităţi strategice pentru aprovizionarea cu energie a Ungariei. Ponderea gazelor naturale în mixul energetic trebuie redusă, ceea ce necesită măsuri de reducere a cererii, de eficienţă energetică şi de electrificare. În plus, trebuie mărită ponderea surselor potenţiale de energie existente în mixul energetic prin exploatarea surselor alternative de gaze naturale şi prin utilizarea biogazului, a biomasei, a deşeurilor şi a hidrogenului. Totodată, satisfacerea cererii tot mai mari de energie electrică şi asigurarea flexibilităţii trebuie rezolvată prin revizuirea organizării pieţei, extinderea capacităţilor de producţie şi prin dezvoltarea reţelei. Până în anul 2030, consumul intern de gaze naturale poate fi redus semnificativ printr-un set cuprinzător de măsuri, a subliniat László Palkovics. Pentru a asigura tranziţia energetică, securitatea aprovizionării şi accesibilitatea, Guvernul ungar a elaborat un program care acoperă toate sectoarele energetice şi care, până la sfârşitul deceniului, implică o investiţie totală de 16 miliarde de forinţi (38,3 milioane euro).

Ministrul ungar al industriei a amintit că printre principalele obiective ale Strategiei Energetice Naţionale 2030 se numără consolidarea suveranităţii şi securităţii energetice a Ungariei. Acesta stabileşte ca, într-un scenariu optim, un sfert din cererea de gaze naturale preconizată până în 2030 să fie furnizată din surse interne, astfel încât Guvernul ungar va creşte producţia internă anuală de gaze naturale de la 1,5 miliarde de metri cubi, la 2 miliarde de metri cubi, se precizează în comunicatul ministerului. Potrivit documentului, ministrul a precizat că ponderea energiei electrice în consumul de energie al Ungariei ar putea creşte în prezent de la 20%, la 26%, până la sfârşitul deceniului. Numărul centralelor fotovoltaice a crescut semnificativ în ultimii ani, Ungaria având în prezent o capacitate de 3,265 GW de energie electrică obţinută prin celule fotovoltaice, iar până în anul 2025 există posibilitatea de a autoriza o capacitate de 5,53 GW. În cazul centralelor care produc pentru uz intern, Guvernul va simplifica procedurile, astfel încât solicitanţii să se poată conecta la reţea printr-o procedură rapidă şi va scurtea termenele de autorizare, iar în cazul microcentralelor casnice încurajează instalarea de sisteme de stocare în vederea îmbunătăţirii accesului la electricitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.