Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria vrea să înlocuiască gazul rusesc cu gaz african: O astfel de conexiune ar permite Ungariei să se elibereze de dependența de gazul rusesc

Ungaria discută cu Slovenia despre construirea unui gazoduct care să conecteze cele două țări, pentru a reduce dependența primei de aprovizionarea cu Rusia, a declarat premierul sloven Robert Golob.

Ungaria primește aproximativ 85% din gazul său din Rusia și, în timp ce guvernul premierului Viktor Orban este reticent în a nu mai cumpăra complet gaz rusesc, această dependență excesivă ar putea pune țara în pericol dacă vor exista noi reduceri ale livrărilor rusești către Europa.

"O astfel de conexiune ar permite Ungariei să se elibereze de dependența de gazul rusesc pe termen mediu și să găsească o sursă independentă care să traverseze Italia", a declarat Golob, potrivit Euractiv. "Dacă mergem pe această cale, văd acest lucru ca pe o expresie a solidarității dintre cele două țări.

Golob a vorbit cu Orban la un eveniment pentru a marca lansarea unei noi legături electrice de înaltă tensiune care să lege rețelele celor două țări pe 2 decembrie. Orban a spus că Ungaria analizează trei opțiuni pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc, inclusiv accesarea livrărilor prin România, Croația sau Slovenia.

"Dacă finalizăm unul dintre proiecte, acest lucru nu înseamnă că nu suntem interesați de alte opțiuni", a spus el.

Rețeaua Sloveniei se extinde deja până la satul Prince din estul țării, la granița cu Ungaria. Golob s-a declarat încrezător că cele două rețele ar putea fi "foarte aproape de finalizare" sau chiar finalizate înainte de încheierea mandatului său de prim-ministru în trei ani și jumătate.

Și Slovenia se bazează foarte mult pe gazul rusesc, dar recent a încheiat un acord pe trei ani pentru a importa 300 milioane de m3/an de gaz de la compania algeriană Sonatrach de la începutul acestui an. Gazul ar urma să fie livrat prin conducte din Tunisia și Italia și ar putea satisface aproximativ o treime din cererea țării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.