Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unicef: G7 şi UE ar putea dona Covax peste 150 milioane de doze de vaccin

Covax

G7 şi statele membre ale Uniunii Europene ar fi în măsură să doneze peste 150 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 ţărilor defavorizate într-un demers de a remedia inegalitatea în materie de vaccinuri în faţa pandemiei, a menţionat Unicef luni, potrivit AFP.

Acest număr ar putea fi atins dacă Grupul celor şapte cele mai puternice economii din lume - ai cărui lideri se vor reuni în iunie în cadrul unui summit în Anglia - şi ţările membre UE s-ar dispensa de numai 20% din stocurile lor în iunie, iulie şi august, potrivit unui studiu realizat de Airfinity, specializat în analiza datelor ştiinţifice şi finanţat de filiala britanică a Unicef, potrivit agerpres.ro.

'Şi ar putea să o facă, respectându-şi în acelaşi timp angajamentele în materie de vaccinare a propriei populaţii', subliniază Henrietta Fore, director executiv al Unicef.

În continuare există o penurie gravă de vaccinuri împotriva COVID-19, din cauza capacităţilor insuficiente de producţie, iar sistemul internaţional Covax, creat într-o încercare de a împiedica ţările bogate să acapareze majoritatea dozelor preţioase, este foarte departe de numărul de doze pe care credea că le poate distribui.

În iunie, aproximativ 190 de milioane de doze vor lipsi sistemului Covax - înfiinţat de Alianţa Vaccinului (Gavi), OMS, dar şi Cepi (Coaliţia pentru inovaţii în materie de pregătirea pentru contracararea epidemiilor) - în raport cu volumele prevăzute iniţial.

Unicef - a cărei expertiză în materie de vaccinare este fără egal - este responsabilă de distribuţie.

India trebuia să furnizeze cea mai mare parte a dozelor de vaccin către Covax anul acesta, dar recrudescenţa pandemiei în această ţară a determinat autorităţile să interzică exporturile de ser pentru ca ele să fie utilizate pe teritoriul naţional.

În consecinţă, până la sfârşitul lunii mai, 140 de milioane de doze vor lipsi pentru Covax şi alte 50 de milioane în iunie.

Penuria de vaccinuri şi lipsa de fonduri se adaugă altor dificultăţi.

În aşteptarea unor măsuri pe termen lung pentru o creştere semnificativă a producţiei, 'împărţirea imediată a surplusului de doze este o măsură minimă, esenţială şi de urgenţă, de care este nevoie imediat', subliniază comunicatul Unicef.

SUA, care dispun de 60 milioane de doze de vaccin AstraZeneca - un ser care după ce a ţinut primele pagini ale ziarelor suscită uneori neîncredere - au indicat că vor să le distribuie, Franţa, la rândul său, a anunţat o donaţie de 500.000 de doze către Covax, Suedia 1 milion, iar Elveţia are în vedere să doneze un număr similar de doze.

La ora actuală, potrivit unui studiu comandat de Covax, o treime din populaţia celor mai bogate ţări a primit cel puţin o primă doză de vaccin, în timp ce în ţările sărace acesta procent este de numai 0,2%.

Această diferenţă este nedreaptă, a apreciat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cerând vineri ţărilor să renunţe la vaccinarea copiilor şi adolescenţilor, care până acum s-au dovedit a fi mai puţin înclinaţi să dezvolte forme severe de COVID-19, pentru a pune dozele la dispoziţia Covax.

Susţinătorii împărţirii dozelor afirmă că este imperativ pentru ţările sărace să îşi poată imuniza lucrătorii din sănătate şi categoriile cele mai vulnerabile ale populaţiei.

O circulaţie puternică a virusului oriunde ar fi, lipsa imunizării, ar putea da naştere la variante mult mai contagioase, mult mai letale şi, poate, mai rezistente la vaccinurile actuale, anulând astfel eforturile deja depuse, mai spun aceştia.

'Ne îngrijorează faptul că recrudescenţa din India ar putea să anunţe ceea ce s-ar putea întâmpla în altă parte', se menţionează în comunicatul citat.

'Cazurile explodează, iar sistemele de sănătate sunt puse la grea încercare în ţări din apropiere, cum ar fi Nepal, Sri Lanka şi Maldive, sau mai îndepărtate, precum Argentina şi Brazilia', adaugă Unicef.

Directorul general al OMS a avertizat vineri: 'COVID-19 a luat deja viaţa a peste 3,3 milioane de persoane şi, aşa cum evoluează situaţia, al doilea an de pandemie ar putea duce la mai multe victime decât primul'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.