DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

UNICEF România: Conflictele, criza climatică și dezinformarea online sunt noile amenințări la adresa copiilor

http://www.montblanc.com
UNICEF

Conflictele prelungite, criza climatică, numărul în creștere de boli mintale și dezinformarea online sunt printre cele mai mari noi amenințări la adresa copiilor, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, miercuri, de către reprezentanții UNICEF România.

Citește și: Alexandru Cumpănașu, atac de ultimă oră la Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis: ‘Își pun coada pe spinare’

„Conflictele prelungite, înrăutățirea crizei climatice, un nivel în creștere al bolilor mintale în rândul tinerilor și dezinformarea online sunt unele dintre cele mai îngrijorătoare noi amenințări la adresa copiilor”,potrivit unui comunicat remis miercuri de reprezentanții UNICEF România.

Acestea sunt concluziile unei scrisori deschise semnată de Directorul Executiv al organizației, Henrietta Fore. Potrivit aceleiași surse, pe lângă amenințările existente la adresa tinerilor, precum accesul la educație, sărăcia, inegalitatea și discriminarea, se atrage atenția și asupra amenințărilor care apar cu privire la drepturile copiilor.

„Generația voastră, a copiilor de astăzi, se confruntă cu o nouă serie de provocări și schimbări la nivel internațional inimaginabile pentru părinții voștri”, scrie Fore. “Clima noastră se schimbă și este de nerecunoscut. Inegalitățile se adâncesc. Tehnologia transformă modul în care percepem lumea. Și din ce în ce mai multe familii migrează în prezent față de trecut. Copilăria s-a schimbat, iar noi trebuie să ne schimbăm abordarea odată cu ea”, se precizează în scrisoarea deschisă a UNICEF.

Aceasta evidențiază opt provocări „tot mai stringente la adresa copiilor lumii”, respectiv „conflictele prelungite, poluarea și criza climatică, o scădere în ceea ce privește sănătatea mintală; migrația masivă și mișcările populației; persoanele fără țară (apatridia); viitoarele abilități pentru locurile de muncă ale viitorului; drepturile privind datele și confidențialitatea online, precum și dezinformarea online”.

Citește și: Dezastru! Şeful Transelectrica şi-a falsificat diploma de absolvire

Referitor la conflicte, reprezentanții UNICEF amintesc că numărul de state care se confruntă cu conflicte „a ajuns la cel mai mare nivel de la adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului în 1989, cu unul din patru copii trăind în țări afectate de conflicte violente sau dezastre”.

În ceea ce privește schimbările climatice, „scrisoarea avertizează că distrugerea galopantă a planetei și criza climatică globală sunt deja aspecte cu care copiii se confruntă și care au potențialul de a submina majoritatea câștigurilor obținute în materie de supraviețuire a copiilor și dezvoltare din ultimii 30 de ani. Dezvoltarea tiparelor de fenomene meteorologice extreme și de aer toxic, seceta prelungită și inundațiile spontane fac toate parte din această criză și îi afectează în mod disproporționat pe copiii cei mai săraci și mai vulnerabili”.

„Guvernele și mediul de afaceri trebuie să lucreze împreună pentru a reduce consumul de combustibil fosil, pentru a dezvolta sisteme agricole, industriale și de transport mai curate și pentru a investi în creșterea surselor de energie regenerabilă,” a precizat Fore prin intermediul scrisorii deschise UNICEF.

Scrisoarea transmite și îngrijorări referitoare la faptul că majoritatea copiilor vor crește „ca nativi ai unui mediu digital saturat de dezinformarea online”.

„De exemplu, așa numita tehnologie „deep fake” folosește tehnici de inteligență artificială pentru a crea cu o relativă ușurință conținut audio și video fals. Scrisoarea avertizează că un mediu online în care adevărul nu poate fi disociat de ficțiune are potențialul de a submina în totalitate încrederea în instituții și sursele de informare. De asemenea, s-a demonstrat că denaturează dezbaterilor democratice, intențiile electoratului și cultivă dubii în ceea ce privește grupurile etnice, religioase sau sociale”, se mai arată în comunicatul UNICEF.

Potrivit aceleiași surse, scrisoarea atrage atenția și asupra faptului că dezinformarea din mediul online „îi face deja vulnerabili pe copii în fața ademenirii, abuzului și în fața altor forme de exploatare; dând o turnură greșită dezbaterilor democratice; și în unele comunități ducând chiar la reapariția unor boli mortale datorate neîncrederii în vaccinuri alimentată de dezinformarea online.

„În era digitală nu ne mai putem baza pe prezumția naivă că adevărul se va impune în fața falsității, prin urmare, noi, ca societăți, trebuie să dezvoltăm reziliență împotriva potopului zilnic de informații false din mediul online,” menționează Fore în scrisoarea deschisă UNICEF.

Citește și: S-a aflat! Ce salariu are Mugur Isărescu

„Ar trebui să începem prin a îi echipa pe tineri cu abilitatea de a înțelege în cine și în ce să se încreadă în mediul online, astfel încât ei să poată deveni cetățeni activi și implicați”, completează aceasta.

În ceea ce privește sănătatea mintală, scrisoarea atrage atenția asupra „cazurilor în creștere de boli mintale în rândul adolescenților de la adoptarea Convenției și că depresia este una dintre cauzele principale care conduc la dizabilități în rândul tinerilor”.

Potrivit datelor din comunicat, scrisoarea atrage atenția că promovarea adecvată, prevenția și tratamentul terapeutic și reabilitarea pentru copiii și tinerii afectați de boli mintale trebuie să devină priorități. „De asemenea stigmatizarea și tabu-ul care învăluie bolile mintale trebuie să fie eliminate pentru ca tinerii să poată căuta tratament și să primească sprijin”, se mai precizerază în sursa citată.

În cele din urmă, scrisoarea recunoaște că tinerii și copiii au creat deja mișcări în lumea întreagă în căutarea unor soluții menite să adreseze provocările cu care se confruntă ei și semenii lor. Totodată, tinerii fac apel la liderii lumii să se alăture acestor mișcări.

“Copiii și tinerii de astăzi preiau conducerea și solicită acțiuni urgente pentru implicarea voastră astfel încât să puteți cunoaște și modela lumea care vă înconjoară.Voi adoptați o poziție acum, iar noi vă ascultăm”, menționează ,” scrie Fore prin intermediul scrisorii.

Scrisoarea deschisă marchează 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului și prin intermediul acesteia, Directorul Executiv UNICEF trage semnalul de alarmă în ceea ce privește provocările majore actuale și viitoare cu care se confruntă copiii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.