Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNICEF trage un semnal de alarmă în legătură cu efectele insecurităţii alimentare asupra minorilor, în contextul conflictului din Tigray

http://www.montblanc.com
UNICEF

Agenţia ONU pentru copii, UNICEF, a tras luni un semnal de alarmă în legătură cu efectele insecurităţii alimentare asupra minorilor, în contextul informaţiilor privind violenţele şi deplasările masive de populaţie din regiunea etiopiană Tigray şi împrejurimi, transmite dpa.

"UNICEF (Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii) este extrem de preocupat de informaţiile privind uciderea a peste 200 de oameni, dintre care peste 100 erau copii, în atacuri asupra unor familii strămutate adăpostite la o facilitate sanitară şi la o şcoală din regiunea Afar, joi, 5 august", a declarat într-un comunicat directoarea executivă a organizaţiei, Henrietta Fore.

Există de asemenea informaţii că în această zonă, deja afectată de niveluri alarmante de malnutriţie şi insecuritate alimentară, au fost distruse rezerve cruciale de alimente, a adăugat ea.

Intensificarea luptelor în Afar şi în alte zone din apropiere de Tigray (nordul ţării) este dezastruoasă mai ales pentru copii, venind după mai multe luni de conflict armat care au împins circa 400.000 de locuitori din zonă, inclusiv cel puţin 160.000 de copii, în condiţii similare foametei, a subliniat directoarea UNICEF, potrivit Agerpres.ro.

Circa 4 milioane de oameni se află în situaţie de insecuritate alimentară la nivel de criză sau de urgenţă, în Tigray şi regiunile învecinate Afar şi Amhara, potrivit UNICEF. Peste 100.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele în ultima vreme din cauza intensificării luptelor, adăugându-se celor 2 milioane deja strămutaţi.

UNICEF estimează că numărul copiilor care vor suferi de malnutriţie cu risc letal în Tigray va creşte de 10 ori în următoarele 12 luni. Criza de securitate alimentară şi de nutriţie are loc pe fondul distrugerii extinse şi sistematice a serviciilor sanitare şi a altor servicii de care copii şi comunitatea depind pentru a supravieţui, notează agenţia.

Henrietta Fore a amintit că această catastrofă umanitară din nordul Etiopiei are la bază un conflict armat şi a făcut apel la toate părţile implicate să pună capăt luptelor şi să-i apere pe copii.

Rebelii din Tigray au afirmat în weekend că au preluat controlul asupra oraşului istoric Lalibela, un sit aflat în Patrimoniul mondial al UNESCO, în regiunea Amhara.

Frontul popular de eliberare din Tigray (TPLF) a asigurat că ia "toate precauţiile necesare" pentru a proteja civilii şi infrastructura din Lalibela, inclusiv cele 11 biserici săpate în piatră datând din secolul al XIII-lea.

Guvernul etiopian a lansat o ofensivă împotriva TPLF în Tigray în noiembrie anul trecut, după mai mulţi ani de tensiuni între cele două părţi.

TPLF a dominat Etiopia timp de 25 de ani, până la venirea la putere, în 2018, a actualului guvern de la Addis Abeba, condus de Abiy Ahmed, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.