Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unioniștii din Republica Moldova militează pentru Unirea cu România: Suntem unicul stat care trăim după criteriile Pactului Ribbentrop – Molotov

Efemerida Ton Syntakton
molotov ribbentrop

Cerem dezbaterea în Parlamentul de la Chișinău a subiectului privind reunificarea Republicii Moldova cu România. Solicitarea vine din partea unui grup de unioniști care au pregătit o scrisoare adresată președintelui Legislativului, Igor Grosu, prin care cer examinarea subiectului Unirii în plenul Parlamentului. Potrivit unioniștilor, integrarea în Uniunea Europeană poate avea loc doar prin reunificarea cu România, iar clasa politică este obligată să aducă acest subiect pe agenda publică.

În cadrul conferinței de presă cu genericul „Reuniunea – cale legală de integrare europeană a Republicii Moldova, integrarea directă a acesteia în UE – cale ilegală”, unioniștii au vorbit despre necesitatea reunificării cu România în condițiile nulității Pactului Ribbentrop - Molotov. La 24 decembrie 1989, la Moscova, a fost adoptată o decizie prin care pactul Hitler- Stalin și protocolul său secret au fost declarate nule, transmite ipn.md.

Când un act este declarat nul, asta înseamnă că părțile revin la poziția lor inițială. Ceea ce înseamnă că în momentul declarării nulității protocolului adițional secret al Pactului Ribbentrop - Molotov, teritoriile românești trebuiau să fie reîntoarse în componența României. De drept, teritoriul din stânga Prutului aparține României.

România are dreptul să-și restabilească suveranitatea asupra acestui teritoriu. Mai ales, că acum pe teritoriul Republicii Moldova sunt peste un milion de cetățeni români și peste un milion așteaptă cetățenia română. În legătură cu aceste lucruri, am pregătit o scrisoare adresată președintelui Parlamentului, domnul Igor Grosu, prin care cerem convocarea Parlamentului pentru a pune în discuție hotărârea privind reunificarea Republicii Moldova cu România și lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop – Molotov. Copia scrisorii o vom trimite tuturor misiunilor diplomatice din Chișinău.

Integrarea în Uniunea Europeană poate avea loc numai prin reunificare cu România”, a spus conferențiarul universitar, Andrei Groza.

Potrivit unioniștilor, întreaga comunitate internațională trebuie să cunoască adevărul istoric, iar Republica Moldova să revină în componența României. Promotorii Unirii spun că în condițiile războiului din Ucraina, România, în calitate de stat membru NATO, poate oferi Republicii Moldova pace, stabilitate și prosperitate.

Suntem unicul stat care trăim după criteriile Pactului Ribbentrop – Molotov. E o absurditate. Dacă am depune eforturi, noi, cei din societatea civilă și Parlamentul, putem cu brio să aducem această chestiune în Parlament pentru a fi dezbătută. Să știe toată lumea care este dreptatea.

Cred că această adresare va deschide ochii la multe persoane”, a spus președintele Consiliului Național al Asociaților Obștești „Pentru Neam și Țară”, Vasile Nastas.

Independența noastră de 30 de decenii a demonstrat că noi nu suntem capabili să ne dezvoltăm normal. Foarte multă lume trăiește doar cu ziua de astăzi. De ce n-am putea reveni la normalitate? De ce să nu ne reunificăm cu Patria-mamă? Sunt 106 ani de când membrii Stafului Țării au semnat actul Unirii și au scris atunci că o fac pentru totdeauna, dar n-a fost să fie, pentru că Imperiul Țarist, Sovietic sau cel de acum, cu numele lui Putin, mereu a pretins să ne reîntoarcem sub influența rușilor.

E timpul, nu mai putem tolera o asemenea situație”, a spus conferențiarul universitar, Vasile Onceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.