Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Africană cere depăşirea disensiunilor şi reactivarea Acordului cerealelor

Rhodes MRC
Uniunea Africana

Uniunea Africană a exprimat regret, marţi, în legătură cu decizia Moscovei de a suspenda Acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, cerând depăşirea disensiunilor şi reluarea circulaţiei navelor, inclusiv cu produse din Rusia.

"Regret suspendarea Iniţiativei exporturilor de cereale pe Marea Neagră, susţinută de la început de Uniunea Africană", afirmă Moussa Faki Mahamat, preşedintele Comisiei Uniunii Africane, conform site-ului Tagesschau.de.

"Îndemn părţile să rezolve problemele şi să reia traficul sigur al navelor cu cereale şi fertilizatori din Ucraina şi Rusia spre zonele care au nevoie de produse, mai ales Africa", a precizat Moussa Faki Mahamat, scrie Mediafax.

Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a discutat marţi cu omologul său din Rusia, Serghei Lavrov, şi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în eforturile de reactivare a Acordului cerealelor, afirmă surse citate de agenţia Anadolu şi de cotidianul Le Monde. Rusia a anunţat luni suspendarea Acordului cu Ucraina privind transporturile de cereale pe Marea Neagră, un tratat garantat de Turcia şi de Naţiunile Unite. Moscova semnalase în mai multe rânduri că vrea garanţii privind aplicarea clauzelor care prevăd facilitarea propriilor exporturi de cereale şi fertilizatori. În plus, Rusia cere reintegrarea în sistemul interbancar internaţional a Băncii Agricole ruse (Roselhozbank).

"Acordul a fost reziliat din cauza neîndeplinirii condiţiilor. Imediat ce vor fi onorate solicitările, Rusia va reveni la aplicarea Acordului", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Decizia Rusiei de retragere din Acordul cerealelor a fost criticată dur de Naţiunile Unite, de Uniunea Europeană, precum şi de numeroase ţări, printre care Statele Unite, Germania, Marea Britanie şi Franţa. "Cred că preşedintele Vladimir Putin a făcut o eroare majoră. A decis să utilizeze alimentele ca armă", a declarat marţi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.