Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană a amânat pentru luna octombrie o eventuală includere a Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale

economica.net
Turcia

Uniunea Europeană a amânat pentru luna octombrie o eventuală includere a Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale, dar a cerut autorităţilor de la Ankara să îşi respecte angajamentele în materie evaziunea fiscală până în luna iunie, au declarat marţi mai mulţi diplomaţi pentru AFP, potrivit Agerpres.

UE actualizează lista de două ori pe an, în februarie şi în octombrie. Actualizarea listei a fost unul dintre subiectele de pe ordinea de zi a videoconferinţei miniştrilor europeni de finanţe (Ecofin), care a avut loc marţi.

Turcia este acuzată că nu respectă normele internaţionale de schimb automat de informaţii fiscale.

În urmă cu un an, Ankara a beneficiat de o prelungire a termenului de aliniere la practicile corespunzătoare până la sfârşitul lui 2020. Însă Turcia nu a reuşit să respect acest răgaz invocând verificările necesare pentru a determina rezidenţa fiscală a milioanelor de resortisanţi turci din Uniunea Europeană.

Citește și: CTP: ‘Nu-mi pare rău că Simona a pierdut în fața unei Serena Williams întinerită cu câțiva ani’

Problema afectează în special şase state membre, Germania, Austria, Belgia, Franţa şi Olanda, unde trăiesc cinci din cele şapte milioane de turci din UE, precum şi Ciprul.

Marţi, cele 27 de state membre "au căzut de acord cu privire la actualizarea listei negre" iar "Turcia nu a fost inclusă", a declarat într-o conferinţă de presă ministrul portughez al Finanţelor, Joao Leao, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a UE.

Potrivit mai multor surse diplomatice, Europa cere în prezent Turciei să pună la punct, până în luna iunie, schimbul automat de informaţii fiscale cu cele şase ţări cu care acest schimb nu există în prezent. De asemenea, până la 1 septembrie, Turcia va trebui să comunice informaţiile pentru anul 2019 către toate statele membre.

În caz de nerespectare, Turcia riscă să fie inclusă pe lista neagră a pe lista neagră a paradisurilor fiscale în luna octombrie.

Un grup format din Austria, Ciprul, Franţa, Grecia şi Danemarca susţin o linie dură faţă de Turcia şi cer cel puţin stabilirea unor condiţii stricte, cu date exacte, pentru a accepta o nouă amânare, care ar fi de altfel ultima de care ar beneficia Turcia. În schimb, un alt grup, condus de Germania, refuză categoric includerea Turciei pe lista neagră şi doreşte "un limbaj mai puţin dur".

Citește și: Florin Roman profețește sfârșitul lui Renate Weber: ‘Va rămâne doar sporul pentru praful de pe tobă’

Relaţiile dintre Ankara şi Bruxelles sunt tensionate după explorările maritime turce în estul Mediteranei, privind zăcăminte de gaze revendicate şi de Grecia. După o criză diplomatică, dialogul greco-turc s-a reluat la sfârşitul lui ianuarie. Unele state membre ale Uniunii vor ca decizia privind lista de paradisuri fiscale să ia în considerare interesele europene mai largi, dincolo de problema strict fiscală. Altele, dimpotrivă, se tem ca subiectul să nu se transforme într-o armă politică, deşi ar trebui să fie strict tehnic.

Lista de paradisuri fiscale a fost alcătuită de UE în decembrie 2017, pentru combaterea evaziunii fiscale a companiilor multinaţionale, după mai multe scandaluri, printre care Panama Papers şi LuxLeaks.

Marţi, Uniunea Europeană a decis să scoată Barbados de pe lista neagră a paradisurilor fiscale. În schimb, Dominica a fost inclusă altor 11 state şi jurisdicţii care formează lista respectivă: teritoriul britanic Anguilla din Caraibe, Fidji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Samoa Americană, Seychelles, Trinidad-Tobago, Insulele Virgine Americane şi Vanuatu.

Ţările de pe lista neagră pot fi sancţionate inclusiv prin îngheţarea fondurilor din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.