Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană a importat peste 5 milioane de tone de soia din Statele Unite în a doua jumătate a anului trecut

soia

Importurile de soia boabe ale Uniunii Europene (UE) din Statele Unite ale Americii au crescut cu 112%, până la peste 5,18 milioane de tone, în semestrul al doilea al anului trecut, față de aceeași perioadă a anului anterior, a anunţat, luni, Comisia Europeană (CE), scrie mediafax.

Citește și: S-a aflat! Câți bani a încasat statul din taxa clawback în doar câteva luni

Cu o cotă a importurilor de soia boabe de 74,5% din total, SUA a rămas, în a doua jumătate a anului trecut, furnizorul principal pentru UE, dar cu un nivel mult mai ridicat în comparaţie cu 39%, în aceeaşi perioadă a anului precedent. Cifra situează SUA cu mult în faţa Braziliei, al doilea cel mai important furnizor, care a reprezentat doar 19%, în aceeași perioadă, urmată de Canada (2%), Ucraina (1,6%) şi Paraguay (1%).

Statele membre UE rămân destinaţia principală de export pentru producătorii de soia boabe din SUA, cu 28%, Argentina ocupă locul al doilea, cu 10% din exporturile de soia boabe făcut de americani, iar Mexicul se situează pe poziţia a treia, cu 9%.

Poziția UE se datorează implementării Declaraţiei comune a preşedinţilor Jean-Claude Juncker (UE) şi Donald Trump (SUA), din luna iulie a anului trecut. Potrivit documentului dat publicităţii de CE, cele două părţi au căzut de acord să majoreze nivelul comerţului înregistrat în anumite zone economice, respectiv pentru anumite produse, în mod special în ceea ce priveşte soia boabe. Ca atare, CE publică în prezent, periodic, date statistice cu privire la importurile UE de astfel de materie-primă.

Această modificare semnificativă de strategie, vizibilă începând cu cea de-a doua jumătate a anului trecut, a contribuit la întărirea poziţiei de lider a SUA în ceea ce priveşte exporturile de soia boabe către UE, pentru întreg anul trecut. Astfel, SUA s-a distanțat faţă de Brazilia, ocupanta locului al doilea și furnizorul tradiţional de materie-primă al UE. Jumătate din importurile UE de soia boabe au provenit din SUA, anul trecut, iar 36% din Brazilia, aceasta din urmă fiind în scădere ușoară de la 37%, în anul precedent.

Conform documentului dat publicităţii luni de CE, importurile europene de soia boabe din SUA ar urma să crească şi mai mult, ca urmare a deciziei Comisiei de demarare a procesului de utilizare a soiei boabe produsă în SUA pentru producţia de biocombustibili în Uniune.

În decembrie 2018, CE a lansat o consultare publică cu privire la autorizarea utilizării de soia boabe de provenienţă nord-americană pentru producţia de biocombustibili pe teritoriul UE. Conform evaluării CE, „Protocolul SUA pentru asigurarea sustenabilităţii soiei” îndeplinește cerinţele obligatorii de sustenabilitate impuse de legislaţia UE pentru utilizarea produsului în producţia de biocarburanţi.

UE importă circa 14 milioane de tone de soia-boabe în fiecare an, ca sursă de proteină pentru creşterea păsărilor, porcinelor şi bovinelor, cât şi pentru producţia de lapte. Boabele de soia de provenienţă nord-americană reprezintă o opţiune atractivă pentru importatorii europeni de nutreţ, cât şi pentru consumatori, pe fondul unor preţuri competitive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.