Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană a retras Rusiei 'clauza natiunii celei mai favorizate': este o decizie istorică și o sancțiune fără precedent

Inquam Photos / Octav Ganea
steag drapel UE Uniunea Europeana

Miniștrii europeni de finanțe au aprobat, marți, al patrulea pachet de sancțiuni pentru Rusia, care vizează peste 600 de cetățeni ruși. Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a numit o decizia ca fiind una „istorică”.

Acesta este „cel mai rapid și mai puternic pachet de sancțiuni adoptat vreodată de Uniunea Europeană în istoria sa”, au declarat miniștrii de finanțe europeni, potrivit CNN, informează Mediafax.

Numele persoanelor și entităților rusești incluse în noua rundă de sancțiuni nu au fost dezvăluite, însă într-o copie a textului juridic apare numele lui Roman Abramovici, care este descris ca un „oligarh rus care are legături strânse și de lungă durată cu Vladimir Putin”.

„El a avut acces privilegiat la președinte și a menținut relații foarte bune cu acesta. Această legătură cu liderul rus l-a ajutat să își mențină averea considerabilă. El este unul dintre principalii acționari ai grupului siderurgic Evraz, care este unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia”, se arată în textul citat de The Guardian.

„Va exista o nouă interdicție asupra unor exporturi, cum ar fi bunurile de lux, și vom retrage statului rus clauza națiunii celei mai favorizate în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, care ne va permite tuturor celor 27 de state membre să creștem nivelul tarifelor comerciale pentru toate bunurile rusești", a declarat Maire.

Sancțiunile au fost extinse pentru a include, „oligarhi cheie, lobbyiști și propagandiști care „împing” Kremlinul în ceea ce privește invazia din Ucraina, precum și companii cheie din sectoarele aviației, militar și cu dublă utilizare, construcții navale și de mașini", a precizat Consiliul European într-un comunicat.

Întrebat dacă vor exista și alte sancțiuni, Maire a spus „Vă pot confirma ceea ce a spus (președintele francez) Emmanuel Macron săptămâna trecută: toate opțiunile rămân pe masă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.