Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană condamnă ferm lovitura de stat din Myanmar şi cere eliberarea celor arestaţi

UE Uniunea europeana

Uniunea Europeană a ''condamnat ferm'' luni lovitura de stat comisă de armată în Myanmar şi a cerut ''punerea imediată în libertate'' a persoanelor arestate, transmit Reuters şi AFP, potrivit AGERPRES.

''Condamn ferm lovitura de stat din Myanmar şi fac apel la militari să-i pună în libertate pe toţi care au fost reţinuţi ilegal în timpul raidurilor din ţară. Rezultatul alegerilor trebuie să fie respectat şi procesul democratic trebuie să fie restabilit'', a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe contul său de Twitter.

La rândul său, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat puternic lovitura de stat din Myanmar, cerând ''eliberarea imediată şi necondiţionată'' a tuturor celor arestaţi.

''Guvernul civil legitim trebuie să fie reinstalat, în concordanţă cu constituţia ţării şi cu alegerile din noiembrie'', a spus şefa executivului comunitar.

Citește și: Sondaj CURS: Cum stau partidele în intenția de vot din Capitală

''Poporul din Myanmar vrea democraţie. UE este alături de el'', a subliniat şi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Nici Ursula von der Leyen, nici Josep Borrell nu au oferit detalii despre eventuale măsuri ale UE împotriva liderilor armatei birmane. În 2018, UE a adoptat sancţiuni împotriva Myanmarului ca urmare a uciderii musulmanilor Rohingya. De asemenea, blocul comunitar a impus un embargou asupra exporturilor de arme către ţara sud-est asiatică.

Armata birmană a arestat-o luni la primele ore pe lidera de facto a guvernului civil Aung San Suu Kyi, a proclamat stare de urgenţă pentru un an şi şi-a plasat generalii în principalele funcţii.

Acest puci, condamnat la scurt timp de ţări precum SUA, Regatul Unit şi Australia, a fost necesar pentru a proteja ''stabilitatea'' statului, a anunţat armata birmană într-un comunicat publicat pe Facebook, în care a promis noi alegeri ''libere şi echitabile'' de îndată ce starea de urgenţă va fi ridicată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.