Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană dă ultimatum SUA și Canada din cauza României: Vizele sunt motiv de dispută

viza sua

Uniunea Europeană a stabilit marţi ca termen jumătatea lunii iulie pentru a evalua posibilitatea suspendării reciprocităţii vizelor cu Statele Unite ale Americii, Canada şi Sultanatul Brunei, în lipsa exceptării vizelor aplicată de cele trei ţări pentru cetăţenii tuturor statelor membre ale UE, informează AFP.

'Comisia a evaluat consecinţele juridice, politice şi economice ale unei eventuale suspendări temporare a scutirii de vize acordată Statelor Unite ale Americii, Canadei şi Sultanatului Brunei şi a cerut Parlamentului şi Consiliului European să adopte o poziţie pentru calea care trebuie urmată', a declarat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, într-un comunicat.

Citește și: BĂTAIE groaznică între 5 femei în trafic: De la ce a pornit totul / VIDEO

Parlamentul European şi Consiliul European vor trebui să se pronunţe în legătură cu această chestiune până pe 12 iulie cel târziu.

'Reciprocitatea totală în ceea ce priveşte scutirea de vize rămâne o problemă prioritară în relaţiile noastre bilaterale cu aceste ţări şi vom continua eforturile de a obţine un rezultat echilibrat şi echitabil", a adăugat Avramopoulos.

Citește și: Dai din picioare când stai jos sau înainte de somn? Vezi de ce boli suferi

În numele principiului solidarităţii care leagă cele 28 de state membre, printre care și România, UE încearcă să obţină din partea ţărilor terţe care figurează pe lista sa cu statele scutite de vize să acorde acelaşi regim de exceptare de vize pentru toţi cetăţenii UE. Însă, în aprilie 2014, Comisia Europeană a notificat lipsa de reciprocitate din partea mai multor ţări, un litigiu rezolvat în 2015 cu Australia şi Japonia, dar care continuă să existe în cazul Statelor Unite şi a Canadei.

SUA şi Canada solicită vize pentru cetăţenii români şi bulgari, ai căror state au aderat la Uniunea Europeană în 2007. Pe lista ţărilor membre ale UE neincluse în programul american Visa Waiver, de exceptare de vize, se mai află Croaţia, Republica Cipru şi Polonia, scrie agerpres.ro.

Citește și: Facebook face o schimbare majoră: Anunțul lui Mark Zuckerberg

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.