Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană, după ce Turcia își retrage o navă de explorare din estul Mediteranei: 'Sperăm că vor fi măsuri suplimentare în această direcţie'

steag UE uniunea europeana U.E.

Uniunea Europeană a salutat, luni după-amiază, decizia Administraţiei Recep Tayyip Erdogan de retragere a unei nave de explorare din zone disputate situate în estul Mării Mediterane.

"Plecarea navei reprezintă un nou pas pe care îl salutăm în sensul detensionării situaţiei şi sperăm că vor fi măsuri suplimentare în această direcţie. Este un semnal important", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de agenţia Reuters, informează Mediafax.

O navă turcă de explorare pentru depistarea zăcămintelor de hidrocarburi s-a retras luni dintr-o zonă maritimă disputată situată în apropierea Insulei Cipru şi a revenit în apele teritoriale turce. În pofida apelurilor internaţionale, Turcia anunţase că misiunea navei de explorare Yavuz va fi prelungită până pe 12 octombrie, dar nava a fost retrasă luni şi va reveni în Portul turc Tasucu. Manevra Turciei ar putea fi un semnal pozitiv pentru reducerea tensiunilor cu Republica Cipru şi Grecia în estul Mării Mediterane.

O altă navă turcă utilizată pentru operaţiuni de explorare, Barbaros Hayrettin Pasa, rămâne în largul coastelor de sud-est ale Insulei Cipru.

După tensiunile din august, Turcia şi Grecia au stabilit recent să reia negocierile pe tema configurării zonelor disputate.

Citește și: Beatrice Mahler: ‘În spitalele din București nu mai sunt locuri la ATI pentru bolnavii COVID. Vorbim de un val secundar nerespectării regulilor’

Uniunea Europeană a avertizat Turcia că riscă să fie vizată de sancţiuni dacă menţine activităţile de explorare în zone teritoriale disputate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.